Na Hrad zamíří Zaorálek a Dienstbier, poslední dva kandidáti na ministry

28. leden 2014

Prezident Miloš Zeman zakončí sérii rozhovorů s kandidáty na ministry. V půl páté odpoledne přijme Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který se má stát ministrem zahraničí. O hodinu později dorazí na Hrad Jiří Dienstbier (ČSSD), jehož má hlava státu zítra jmenovat ministrem pro lidská práva a rovné příležitosti. S oběma politiky má ale prezident dlouhodobě napjaté vztahy.

Jiří Dienstbier často kritizoval Miloše Zemana jako jeho protikandidát při loňské přímé volbě prezidenta. Zeman měl zase letos výhrady k tomu, aby se Dienstbier stal ministrem a zároveň vedl kandidátku ČSSD do Evropského parlamentu. Dienstbier ale vyloučil, že by v eurovolbách kandidoval.

„Ta možnost se v sociální demokracii diskutovala, nakonec jsme se dohodli, že budu navržen do vlády, takže v tuto chvíli moje kandidatura do Evropského parlamentu není vůbec předmětem jednání,“ poznamenal Dienstbier. Kandidátku ČSSD do Evropského parlamentu by měl vést sociolog Jan Keller.

Také o Lubomíru Zaorálkovi se spekulovalo, že by s ním mohl mít prezident problém. Nominovaný šéf české diplomacie řekl, že s Milošem Zemanem bude mluvit o zahraniční politice. Priority jsou podle něj sousedské vztahy a zlepšení pozice Česka v Evropské unii.

„Najít způsob, jak pomoci české ekonomice v oblasti exportu, přílivu investic a samozřejmě je to také otázka lidských práv a spolupráce s Organizací spojených národů,“ řekl Zaorálek. S Milošem Zemanem bude mluvit také o tom, jak sbližovat zahraniční politiku ministerstva a vlády.

„Tady vlastně neexistovala souhra a společný dohodnutý postoj a strategie v zahraniční politice, protože byly rozdíly mezi pozicí premiéra, ministra zahraničí, prezidenta. Pokud se to nepovede, tak vlastně nelze ani zahraniční politiku vážně dělat,“ dodal Zaorálek.

Dnešní schůzky nemají podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka nic změnit na tom, že prezident zítra jmenuje nejspíš všechny ministerské kandidáty.

Kandidáti na ministry
autoři: lej , hla
Spustit audio