Na horách se objevil první sníh. O týden dřív než před rokem

5. říjen 2016

České a moravské hory se dočkaly prvního sněhu. V Krkonoších, Beskydech a Jeseníkách se nad ránem objevil poprašek a dopolední sněhové přeháňky by na horách podle předpovědi měly odpoledne přejít ve vydatnější sněžení. První sníh tak letos přišel zhruba o týden dříve než před rokem, kdy v polovině října napadl na Karlovarsku. Nová pokrývka sněhu by teď mohla několik dní vydržet na hřebenech hor, uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Sněžení nebo sněhové přeháňky kolem 8 hodiny ráno zaznamenali pozorovatelé ČHMÚ na Lysé hoře, na Šeráku i ve Svratouchu na Vysočině. Slabě sněžilo v Peci pod Sněžkou. Přeháňky a občasné sněžení by podle Dvořáka měly na horách trvat po celý den.

„Vydatnější sněžení by mělo začít odpoledne a ve večerních hodinách a mělo by trvat celou noc ve vyšších polohách," dodal.

Na horách ráno i mrzlo, nejnižší teplotu minus čtyři stupně Celsia naměřili na Sněžce. Teploty pod bodem mrazu zaznamenaly meteorologické stanice na hřebenech Krkonoš, Krušných hor a Beskyd, v Jeseníkách a na Šumavě.

Sedm desetin stupně pod nulou ale teploměr ukázal třeba i v Karlových Varech a na nulu teplota klesla ve Svratouchu.

V noci by mohlo sněhu celkem výrazně přibýt, a to až 30 centimetrů. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platí pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj a to až do půlnoci.

Napadnout by tedy do čtvrtečního rána mělo v Jeseníkách a Beskydech 10 až 20 centimetrů mokrého sněhu a v nejvyšších polohách až 30.

Mokrý sníh a prašan v Jeseníkách

V Jeseníkách bude podle meteorologa Václava Smolky sníh v nižších polohách mokrý a na horách se může objevit až třiceticentimetrová vrstva prašanu.

„Sněží například na Pradědu, kde se teplota teď pohybuje kolem minus čtyř stupňů Celsia. Sněžení by mělo v průběhu dne přibývat, ale postupně se bude objevovat v polohách nad 800, večer až nad tisíc metrů nad mořem,“ uvedl Smolka.

O trochu víc sněhu už je teď na Lysé hoře. Sněžit by tam mělo až do čtvrtečního rána. Silničáři sypou silnice každé dvě hodiny, ve vyšších polohách je mlha a fouká vítr.

Horská služba upozorňuje, aby lidé byli obezřetní a nezapomínali na povinnou výbavu. I když to zřejmě ještě není definitivní začátek zimy, počasí už nikdo nesmí podcenit, řekl náčelník beskydské horské služby Radim Pavlica.

Počasí v Česku bylo v posledních týdnech proměnlivé. Po rekordně teplé první polovině září následovalo téměř desetistupňové ochlazení a ke konci září se teploty opět vyšplhaly vysoko nad průměr.

S příchodem října se prudce ochladilo, výhled meteorologů ale slibuje ve druhé říjnové dekádě opět nadprůměrné teploty.

autoři: iha , vok , sol | zdroj: ČTK
Spustit audio