Na Hodonínsku je rušno, pomoc oddaluje moment, kdy si místní uvědomí, co se stalo, říká koordinátor

28. červen 2021

Hasiči, vojáci i dobrovolníci dál pomáhají s odklízením sutin po ničivém tornádu, které minulý týden zasáhlo jih Moravy. „Panuje tam velmi živý ruch. Na odklízecích pracích se podílí spousta lidí a každý dům má četu dobrovolníků. Zatím je to velmi živelné,“ shrnuje situaci v zasažených obcích koordinátor pomoci z organizace Člověk v tísni Tomáš Urban.

A dodává, že někteří z dobrovolníků se do míst dostávali takřka tajně, když je policisté kvůli nepřehlednosti situace nechtěli do vesnic pustit.

Čtěte také

„V koordinaci s hasiči, policisty a nevládními organizacemi jsme obešli všechny postižené a udělali základní přehled toho, co bylo poškozeno. Zjišťovali jsme, co akutně potřebují a spojovali je s krizovými štáby,“ vyjmenovává Urban.

Nejpalčivějším problémem je podle něj v tuto chvíli absence elektrických sítí, které tornádo na mnoha místech zcela zničilo. „Lidé jsou bez možnosti svítit nebo si uvařit. Poptávají proto často dieslové generátory nebo plynové bomby, aby přestáli toto provizorium, které může trvat týdny.“

Když jsme měli možnost promluvit si s postiženými, tak se najedou uvolnili a docházela jim ta situace. Hodně z nich mělo slzy na krajíčku.
Tomáš Urban

Organizátor pomoci přiznává, že byl překvapen, jak dobře většina lidí situaci zvládá. A je přesvědčen, že právě díky sounáležitosti a aktivní pomoci dobrovolníků na ně kritická situace doléhá jen pozvolna.

„Když jsme měli možnost promluvit si s postiženými, tak se najedou uvolnili a docházela jim ta situace. Hodně z nich mělo slzy na krajíčku. Pomoc dobrovolníků a všech lidí kolem oddaluje to uvědomění si. Bylo vidět, že jsou lidé vnitřně otřesení.“

„Teď bude potřeba pomoc co nejvíc zkoordinovat a zadresnit pro ty nejpotřebnější,“ dodává Urban.

Hejtman Grolich: Lidé opravdu makají

Práci dobrovolníků oceňuje i hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL): „Lidi tam opravdu makají – každý nový den ty obce vypadají úplně jinak.“

Technika odklízí 27. června suť v obci Hrušky na Břeclavsku, kde pokračoval úklid po čtvrtečním tornádu.

Důležité je podle něj to, že vzhledem k ničivosti tornáda přišel o život relativně nízký počet lidí. „První záběry vypadaly, že následky budou mnohem horší. A i odhady počtu domů, které budou muset k zemi, byly původně vyšší.“

Přesto bude nutné zdemolovat desítky poškozených stavení, která statici označili za nebezpečné.

Hosty byli:
Tomáš Kremr, redaktor, Český rozhlas
Lenka Kratochvílová, redaktorka, Český rozhlas
Jan Grolich, KDU-ČSL, hejtman Jihomoravského kraje
Tomáš Urban, Člověk v tísni
Václav Polách, ředitel zařízení S – Centrum Hodonín

Úloha kraje je podle Grolicha koordinační a hejtman teď musí na vládě projednat hlavně finance. „Budeme jednat o dotačních titulech pro obce a postižené občany. Financování totiž není v možnostech kraje – i bez nákladů na poškozený majetek občanů se bavíme o miliardách,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martina Matějky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.