Na Hampton Court se ve středověku hrál tenis. Letos se tu pojede časovka

19. květen 2012

Už za deset týdnů zahájí královna Alžběta II. olympijské hry v Londýně. Když před časem vyzvala Brity ke sportování a aktivitě, své televizní poselství natočila v kapli královského paláce Hampton Court u Londýna. Sotva by našla příhodnější místo. Na zdejším tenisovém kurtu, nejstarším na světě, se proháněl už její dávný předchůdce Jindřich VIII. Během londýnské olympiády se Hampton Court stane dějištěm cyklistické časovky mužů a žen.

Trasa závodu povede krajinou v okolí paláce vystavěného z červených cihel, kolem jeho zahrad i po břehu Temže. „Cílová čára bude před hlavním vchodem do paláce,“ říká Michal Doubek, který už šestým rokem provází palácem Hampton Court turisty.

„Jde o vlastně největší otevřený palác pro veřejnost v Anglii. Postavil ho kardinál Thomas Wolsey v roce 1514. Jindřich VIII. mu však palác vzal a neskutečně ho rozestavěl,“ popisuje Michal Doubek.

„Můžete tu vidět tapisérie. Říká se, že jsou největší na světě. Jindřich VIII. zaplatil za jednu 2500 liber, přičemž například služebná vydělávala jen jednu libru ročně,“ zdůrazňuje. „Když Jindřich VIII. zemřel, vlastnil na 2,5 tisíce tapisérií. Ty byly vyšívané zlatem, stříbrem a hedvábím. Jsou opravdu nádherné,“ uznává Michal Doubek.

Jindřich VIII. si oblíbil tenis a bowling

Podle známého portrétu Jindřicha VIII. od Hanse Holbeina mladšího by sotva koho napadlo, že král holdoval sportu. Říká se dokonce, že o popravě své manželky Anny Boleynové v Toweru se dozvěděl při tenisu.

Jindřich VIII. býval štíhlý, přibral až po stravovacím režimu, který mu doporučili lékaři

„Jindřich VIII. miloval sport,“ dokládá Michal Doubek. „Většinou si lidé myslí, že byl tlustý. Měl však štíhlou postavu a miloval tenis. Můžete tu také vidět 500 let starý tenisový kurt,“ nastiňuje s tím, že šlo tehdy spíš o něco mezi tenisem a squashem. „Na hru musíte mít speciální dřevěné rakety a míčky vyráběné u nás v paláci,“ dodává.

„Jindřich VIII. tu měl také tři bowlingové dráhy. Byl to opravdu atlet. Měl ovšem nehodu na koni a zlomil si nohu. Lékaři mu poté předepsali speciální dietu. Musel přijímat 60 % masa a 40 % cukrů. Proto také neskutečně přibral,“ vypráví Michal Doubek.

V celém přízemí měl král kuchyně

Z Jindřicha se stal obtloustlý panovník, který se vyžíval v hodování a pořádal bankety pro stovky hostů. Z doby jeho panování pocházejí unikátní středověké kuchyně se sklady potravin.

„Kuchyně byly v celém přízemí,“ pokračuje Michal Doubek. „Další král, kterým byl William III., je nepotřeboval, proto nechal palác přebudovat. Když sem dnes přijdete, uvidíte jen zlomek kuchyňského zázemí,“ zmiňuje.

Jindřich VIII. pořádal také bohaté hostiny. K nim potřeboval vybavené kuchyně

Ve velkém krbu hlavní kuchyně dokonce pro lepší představu o tehdejším stravování pro osm stovek sloužících a vojáků hoří oheň. Pozoruhodná je také velká hala, jejíž dokončení očekával král s takovou netrpělivostí, že řemeslníci museli pracovat v noci při svíčkách.

Prostorami paláce dnes prochází sedm prohlídkových okruhů. Komnaty jsou rozdělené na historická období podle panovníků, kteří je obývali – Jindřich VIII., Vilém III. a Marie II. a Jiří II. Palác zpřístupnila veřejnosti královna Viktorie v roce 1838. Patří k nejnavštěvovanějším památkám v Anglii.


Zvětšit mapu paláce Hampton Court

autor: jas
Spustit audio