Na gynekologickou prohlídku chodí v Česku jen každá druhá žena, varuje lékařka Kateřina Vacková z Loono

25. březen 2021
Rozhovor VR a MM

„Když mi byl diagnostikován nádor vaječníku, připravila jsem si pro lékaře list otázek. Tenkrát mě můj gynekolog nazval hysterickou nebo hypochondrickou. Urazilo mě to, protože jsem byla jen aktivním pacientem, který se zajímal o své vlastní zdraví. Byla bych ráda, aby se lidem, kteří chodí na veškeré preventivní prohlídky, neříkalo hypochondr,“ říká lékařka a zakladatelka neziskové organizace Loono Kateřina Vacková.

„Před lékaři se opravdu nikdo nemusí stydět. Mně se moc líbí slova, která na panelových diskuzích používá náš kolega urolog, když promlouvá k mužům. Říká, že za den vidí tolik penisů jako průměrná česká žena za celý svůj život. Nikdo v tomto směru opravdu není nic ‚extra‘, říká lékařka Kateřina Vacková. 

Kateřina Vacková

O Kateřině Vackové

Kateřina Vacková vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. V rámci studia absolvovala stáže v Rakousku nebo Portugalsku a rok strávila na Harvard Medical School v Bostonu. Ve 22 letech jí byl diagnostikován zhoubný nádor vaječníku. Díky tomu, že naslouchala varovným signálům svého těla, bylo vše zachyceno v časném stadiu. Vyléčila se a rozhodla se inspirovat další mladé lidi založením neziskové organizace Loono, která staví prevenci na první místo. O prevenci pořádá workshopy, panelové diskuze, natáčí podcasty a vytváří edukační materiály. Od ledna 2021 Kateřina pracuje jako lékařka na interně Fakultní nemocnice Bulovka.

„Nechápu lidi, kteří kouří. Nezdravý životní styl má výrazný vliv hlavně na nemoci srdce a cév. Na to jsou tvrdá data. Kouření, alkohol a nezdravá strava hrají obrovskou roli. Ovlivňují i neplodnost nebo celkově reprodukční zdraví mužů i žen,“ varuje v Rozhovoru Martina Minhy zakladatelka neziskové organizace Loono Kateřina Vacková.

Na které lékařské prohlídky bychom měli pravidelně chodit? Proč je spánek základním předpokladem pro fyzické a duševní zdraví? Jak vypadá pracovní den lékařky na interně v době pandemie? A lze si zvyknout na situace, ve kterých se už pacienta nepodaří zachránit? Poslouchejte v Rozhovoru Martina Minhy.

Z kampaně neziskové organizace Loono Dole dobrý
autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka