Na gurkhské svatbě se baví všichni – až na nevěstu a ženicha

Gurungové jsou původní etnikum v centrálním Nepálu. Z jejich řad se rekrutují pověstní válečníci Gurkhové, kteří slouží nejen v nepálské armádě, ale zejména v britské Gurkhské brigádě, ve francouzské cizinecké legii nebo v gardě brunejského sultána. Vladimír Kroc se náhodou přichomýtl ke svatbě syna jednoho gurkhského důstojníka. Než se nadál, měl na krku hedvábnou obřadní stuhu khatag a v ruce umělohmotný kelímek s tamním rumem.

Je časné odpoledne, ale svatební veselí už je v plném proudu. Starší žena v pestrobarevné haleně a sukni ladně tančí do kakofonních zvuků trumpetek a do rytmu bubínků gurkhské kapely.

„Všichni členové kapely jsou příslušníky etnika Gurungů. Mají úplně jiné rysy než většina obyvatel Nepálu. Víc se podobají Mongolům – mají kulatější hlavy, plnější líce,“ vysvětluje slovenský průvodce Ďuro Ondrejčík.

Čtěte také

Muzikanti mají na hlavách typické nepálské čapky tótí a na nich hrdě nosí zlatý odznáček ve tvaru zahnutého nože kukrí. Ostatně stejně se jmenuje i zdejší rum, kterým hostitelé rozhodně nešetří. Než jsem se nadál, měl jsem ho plný plastový kelímek. Ještě se roznáší dánské lahvové pivo.

Svatba z rozumu

Slavnost se odehrává na travnatém prostranství mezi asfaltkou spojující Káthmándú a Pokhari a jednoduchými patrovými obydlími. Významní hosté sedí na plastových židlích, část jich – kupodivu zejména ti starší a pak ti nejmladší – tančí. Sousedé uctivě přihlížejí zpovzdálí.

Také všichni členové kapely jsou Gurungové

V centru první řady sedí nevěsta oděná do karmínově rudých šatů bohatě zdobených zlatými výšivkami. Doplňují je masivní zlaté šperky. Má složitý účes, výrazně rudé nehty a ruce pomalované hennou. Ženich je oblečen do drahého obleku západního střihu, má kravatu a na hlavě cosi jako fialový turban.

Oba novomanželé jsou neurčitého věku a zdá se, že se ze všech nejméně baví. Ostatně není vyloučeno, že se dnes viděli poprvé. V Nepálu je naprosto běžné, že manželství domlouvají rodiče. Jak říká náš průvodce, sami nejlépe vědí, co je pro jejich děti nejlepší.

Co kdyby to nevyšlo?

Pro určení dne svatby je rozhodující dobrozdání astrologa. Právě se podle hvězdné konstelace vyskytlo krátké časové okno vhodné pro uzavření perspektivního sňatku.

Tradiční oděv nosí Gurungové s hrdostí

Jde sice o hinduistickou svatbu, ale tradice Gurungů vychází z uctívání přírodních sil, šamanských praktik, ale také lámaismu, tedy tibetského buddhismu. Odtud obřadní stuha khatag na uvítanou.

A kdyby to náhodou nevyšlo, Gurungové tolerují manželský rozvod a žena má prý náhodou více svobody.

autor: vlk
Spustit audio

Související