Na fotbalovém stadionu v Liberci se nesportuje, ale staví. Začala tam rekonstrukce hlavní tribuny

16. duben 2020

Liberecký fotbalový stadion U Nisy se proměnil ve staveniště. Začala totiž plánovaná rekonstrukce hlavní tribuny, která se dočká opravy spojů a také nového nátěru. Práce měly začít už v létě loňského roku. Vše se kvůli výběrovému řízení posunulo. Následně zase nemohly práce začít kvůli počasí.

„Teď už jedeme podle plánu, proběhlo předání staveniště. Do konce týdne bude postavené lešení na jedné polovině tribuny. V sobotu nebo v pondělí očekáváme statika, který přesně určí vadná místa ve spojích, kde je potřeba udělat nové sváry nebo šroubové spojení,“ uvedl technický ředitel libereckého Slovanu Vlastimil Čadílek.

Rekonstrukce přijde na 10 milionů korun. Náklady hradí město. Další práce na hlavní tribuně budou následovat v příštím týdnu. Soukromá firma tam odstraní starý a nanese nový nátěr.

Na libereckém fotbalovém stadionu U Nisy opravují tribunu

Současná situace samotné rekonstrukci nahrává. Pokud by 8. června skutečně začala dohrávka ligového jara, byla by bez diváků. Ti by se tak nemuseli přesouvat do jiných míst na stadionu. Klub by ale samozřejmě raději hrál s podporou fanoušků.

„Jediné co musíme řešit, je určité zázemí pro novináře a pracovníky pro televizní přenosy. To znamená ta půlka lávky, do toho osmého nebo patnáctého června, kdybychom měli hrát doma první zápas, tak bude připravená,“ doplnil Čadílek.

Navíc v letních měsících měla proběhnout rekonstrukce travnaté plochy. Jenže s ohledem na současnou situaci nebude zřejmě možné tyto práce zahájit. „Na tu výměnu potřebujeme tři týdny času. Od doby, kdy se poprvé kopne, do doby, než se začne hrát. Mám obavu, že tenhle čas tam nebude,“ vysvětlil technický ředitel Slovanu. Práce tak asi přeloží až na příští rok.

A jak to vypadá vůbec s chodem technického úseku libereckého fotbalového klubu? Musí pochopitelně fungovat dál. „Jediné co je, že ta plocha netrpí zátěží při zápasech nebo při trénincích, ale jinak tráva roste dál. To znamená, že se o ní musíme starat – hnojení, sekání, zásahy do té půdy. Práce je tedy trošku méně, ale ta péče o pět travnatých hřišť tady pořád je,“ popsal Vlastimil Čadílek aktuální situaci.

autoři: ppe , reČRoL
Spustit audio

Související