Na dvoukolech po Ostravsku. Reportéři Radiožurnálu pomohli se Světluškou nevidomému Míšovi

Další dobročinná jízda pro Nadační fond Českého rozhlasu proběhla v pátek. Dvě posádky na tandemovém kole Radiožurnálu se vydaly do Rychvaldu. Tam je rodina, kde žije zrakově postižený syn Míša. Akci Radiožurnál připravoval ve spolupráci se společností Kolovna.

Čtyřletý Míša rozeznává jen světlo a tmu. Narodil se jako zdravé dítě, ale po těžké sepsi začal trpět slabozrakostí. Jeho rodině pomáhá Společnost pro ranou péči. Ta poskytuje odborné služby a pomoc rodinám, kterým se narodilo dítě s postižením.

Čtěte také

Světluška a terapeuti

V rámci služby rané péče docházejí terapeuti s pomůckami k Míšovi domů už dva roky. Společnost pro ranou péči, kterou Světluška podporuje, pomáhá Walderovým pracovat na tom, aby se Míšův stav zlepšoval a lépe se mu žilo.

„Půjčují nám všelijaké světelné panely a hračky a Míšovi to rozvíjí hmat, sluch i zrak,“ vysvětluje maminka Eva, jak jejímu synovi terapeuti pomáhají.

Míša se umí podle tatínka Martina vyhýbat stěnám i dalším překážkám: „Oči mu nějakým způsobem fungují, ale on jako kdyby je nechtěl pořádně používat. Víc spoléhá na hmat a na sluch.“

Pomáhat dobré věci

Míšovi i dalším lidem se zrakovým postižením pomůžou peníze, které posádky Radiožurnálu vyjely u Kolovny. Ostravská trasa měřila celkem 30 kilometrů. Za každý ujetý kilometr dostane Nadační fond Světluška, který pomáhá nevidomým a slabozrakým, 500 korun.

V sedlech kol se střídají také známé osobnosti Radiožurnálu, třeba šéf zpravodajství Jan Pokorný. „Nejde o životní výkon, tady jde určitě o to pomoci dobré věci,“ popisuje svůj hlavní cíl. Spolu s ním na kole jel také redaktor zpravodajství Petr Dušek a nevidomý jezdec Tomáš Peržina.

autor: kpk
Spustit audio

Více o tématu

Jak přispět Světlušce?

 

Dárcovská DMS

Podpořte nás zasláním jednorázové nebo dlouhodobé dárcovská SMS na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS SVETLUSKA 90

DMS TRV SVETLUSKA 190

Telefonní číslo
87 777

Cena jednorázové DMS je 90 Kč. Cena trvalé DMS je 190 Kč a bude vám automaticky odečítána každý měsíc. Více na www.darcovskasms.cz. Službu DMS provozuje Fórum dárců, technicky zajišťuje ATS Praha.