Na důchod můžete spořit, i když už v penzi jste

30. září 2014
Žurnál servis

Posluchač Radiožurnálu řeší problém s penzijním připojištěním. Posílá si na něj dva tisíce měsíce, i když už pobírá starobní důchod. Má to smysl, nebo je lepší peníze uložit jinak? Radili jsme se s Alešem Tůmou ze serveru penize.cz.

Posluchač se bál, zda se mu peníze po nástupu do důchodu vůbec zhodnocují. Odpověď na tuto otázku je příznivá: ano, úroky se připisují. „Míra zhodnocení je teď ovšem poměrně nízká. Pokud má takzvaný transformovaný fond, tedy původní penzijní připojištění, je tam garance, že hodnota jeho vkladu neklesne,“ vysvětluje Tůma.

„Zhodnocení do plusu pro klienta ‚zachraňuje‘ státní podpora,“ dodává Tůma. Ročně může člověk dostat na podpoře až 2760 korun.

Rozhodování o tom, jestli je výhodnější nadále spořit, nebo peníze vybrat, je přitom třeba provést individuálně. „Záleží na posluchačově konkrétní finanční situaci, tedy na tom, kdy bude peníze potřebovat,“ doporučuje redaktor.


Rozhodně bych jednoznačně neradil, aby smlouvu ukončoval a peníze okamžitě vybíral.

Alternativou k penzijnímu připojištění by mohla být investice do fondů. S ní je ale spojeno větší riziko, a proto by si měl posluchač dobře zvážit, zda je ochoten dát peníze někam, kde není garance, že nedojde ke ztrátám. „Pokud by byl schopen spořit více než zmíněné dva tisíce, dá se uvažovat o nějakých středně rizikových podílových fondech,“ dodává Tůma.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio