Na drážďanském plese v opeře si s róbou hlavu lámat nemusíte

Ženy v nádherných šatech plující po parketu ve tříčtvrtečním rytmu. V lóžích známé osobnosti, na pódiu slavní operní pěvci. Až potud se drážďanský ples v opeře od mnohem slavnějšího vídeňského nebo i toho pražského nijak neliší. Přesto je ples v saské metropoli jiný. Netančí se totiž pouze uprostřed nádherných kulis Semperovy opery. V parket se promění i náměstí před operou.

Stovky lidí na náměstí před operou odpočítávají poslední vteřiny. Největší společenská událost roku 2012 právě začíná. Na nádherném průčelí stavby postavené podle původních plánů architekta Gottfrieda Sempera se rozsvítily neony. A černé nebe nad operou rozzářil ohňostroj.

Nadšeně ho sleduje ženské osazenstvo rodiny Fuchsových. „Četla jsem o tom v novinách. Přišlo mi strašně zajímavé, že lidé tančí na ulici. Byla jsem zvědavá, co se tu děje,“ svěřuje se jedna z nich.

Slečna Fuchsová, která přijela z Berlína spolu s matkou navštívit babičku, vytáhla všechny na zřejmě jediný ples, který se koná pod širým nebem. „Jsme tady už hodinu, přijde mi to moc příjemné. Jen čekám, kdy lidé konečně začnou tančit,“ svěřuje se. Když přijde vhodná hudba, prý se do tance zapojí také.

Ples se už konal i na sněhu

Nemusí čekat dlouho. Poté, co agent 007 Roger Moore převezme řád sv. Jiří, vběhnou v jednom z nejhezčích operních sálů Evropy na parket tanečnice z Moulin Rouge. Prostřednictvím velkoplošné obrazovky to sledují i lidé na náměstí před operou. S chutí se dávají do tance

Vnitřek drážďanské Semperovy opery je během plesu plný celebrit

Na drážďanské náměstí, které je pro tento večer vyzdobeno svítícími oranžovými koulemi a koši s hořícím dřevem, přicházejí další a další lidé. Podle moderátora večera jich je něco kolem osmi tisíc. To, že je ručička na nule a chvílemi i prší, evidentně nikomu nevadí.

„Už bývala větší zima, byly jsme tu i na sněhu,“ vzpomínají dvě starší dámy na poslední ročníky. „Nemáme na to, abychom šly dovnitř, a tak si to užíváme tady před operou. Teď se dohadujeme, kdo přijde ven.“

Celebrity uvnitř, bavící se lidé venku

Letos poprvé se totiž někteří z těch, co vystupují uvnitř, vypraví i na venkovní scénu. Jako třeba o pár minut později zpěvačka Helene Fischer.

Černé nebe nad operou rozzáří ohňostroj

Drážďanský ples v opeře je skutečně unikátní. Lidé venku mohou sledovat, co se děje uvnitř, a naopak slavní hosté i různé celebrity uvnitř sálu se na oplátku dočkají hudební zdravice od těch, co si užívají plesu pod širým nebem.

Mám takový pocit, že tady venku se lidé baví o poznání víc. Zatímco někdejší fotbalový reprezentační brankář Jens Lehmann vyhlašuje tombolu na pomoc dětem ve východní Africe, tady venku lidé trénují taneční kroky a baví se s přáteli.

„Už jsme tady pošesté. Venku je větší zábava než uvnitř. Tam je to samá etiketa, tady je to hezčí, veselejší,“ svěřuje se skupinka přátel. Nejraději prý mají valčík. Ples na náměstí před operou si hodlají užít až do konce. Tak vzhůru do kola.


Zvětšit mapu: netančí se pouze v budově Semperovy opery, ale i na náměstí před ní

autor: kls
Spustit audio