Na dalších menších nádražích v Královéhradeckém kraji najdou cestující zavřené osobní pokladny

6. prosinec 2019 11:33

Příští víkend začnou na železnici platit nové jízdní řády. Jedna změna na dráze ale nastala už od začátku prosince - na dalších šesti malých stanicích v Královéhradeckém kraji zavřely svá okénka osobní pokladny. Nejde o přechodné opatření, prodej jízdenek ve stanicích skončil definitivně. Pro cestující to ale podle železničářů žádná komplikace nebude - jízdenku si mohou bez přirážky koupit u průvodčího ve vlaku.

Čtěte také

V 11 hodin a 12 minut přijeli vlakem do Všestar dva cestující, na další cestu nenastoupil nikdo. Nádraží je prázdné a důvod zavírání pokladen je nasnadě. Držet na podobných stanicích obsluhu, a někdy i na dvě směny, se nemohlo vyplatit.

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Iliaš to potvrdil.
„Důvodem ukončení provozu některých pokladen je vysoká ztrátovost prodeje jízdenek s ohledem na sjednanou provizi. Na výnosech z této provize se negativně podepsala sleva pro studenty a seniory ve výši 75 procent z ceny jízdného. Prodej jízdenek tak byl vysoce ztrátový."

Zavřené jsou nově pokladny v relativně malých obcích Dobřenicích a Káranicích. Ale také ve Všestarech, Nové Pace, Kopidlně nebo ve Vamberku.

Zavírání pokladen není žádnou novinkou

Už v minulosti potkalo některá nádraží zavírání pokladen. Správa železniční dopravní cesty tento záměr pokaždé konzultuje s odborem dopravy Královéhradeckého kraje.

Kontrola jízdenek (ilustrační foto)

A podle krajské mluvčí Sylvie Velčovské se to většinou obešlo bez komplikací.
„Nezaznamenali jsme nějaké stížnosti či problémy. A týkalo se to například obce Mostek nebo Čermná nad Orlicí."

Čtěte také

Naopak po nesouhlasu kraje zůstaly otevřeny pokladny v Jaroměři nebo Doudlebách nad Orlicí, které chtěla Správa železniční dopravní cesty také uzavřít.

Cestujících se změna dotkne jen v tom, kde si jízdenku koupí. Jakub, který nastupoval v Nové Pace, to neřeší.
„Je to jedno. Stejně jízdenky průvodčí ve vlaku kontroluje. Takže jestli to zkontroluje nebo rovnou jízdenku prodá, je myslím jedno."

Stížnosti cestujících zatím nezaznamenali třeba ani na obecním úřadě ve Všestarech. Podle starosty Michala Dernera z KDU-ČSL nemá obec se železnicí nic společného. Ale lidé si na úřadě stěžují na ledacos. V případě pokladen je zatím klid.
„Že je pokladna na železničním nádraží uzavřená se k nám vlastně vůbec nedostalo. Ani žádná zmínka, ani žádná stížnost nebo žádost o nějakou změnu."

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související