Na dálnici D1 spustili úsekové měření rychlosti

3. duben 2017

Pokud si na D1 řidič nepohlídá rychlost, tak mu domů přijde pokuta. V omezení mezi Psářemi a Souticemi, kde pokračuje modernizace dálnice, dnes totiž začala policie sbírat data z úsekových radarů. Půl metru velké inteligentní kamery tam namontovali silničáři už během března. Měřeným úsekem projel dnes i náš reportér.

I když jel v úseku mezi Psářemi a Souticemi přesně povolenou osmdesátkou, stejně jako většina řidičů, uprostřed úseku s omezením ho předjelo několik aut se slovenskou RZ, zhruba stokilometrovou rychlostí.

Rychlost ale nedodržují ani všichni čeští řidiči. „Já jí třeba nedodržuji, i když ne o moc. Jedu zhruba 100 km/h, protože 80 je podle mě málo,“ říká jeden z řidičů na nedaleké čerpací stanici. Jeho dojem sdílí i další řidička: „Tam má být osmdesátka? Osmdesát je velmi málo.“

Čtěte také

Inteligentní radary dokáží změřit úplně každé auto, které úsekem projede. Podle Jana Rýdla z Ředitelství silnic a dálnic jdou všechna data rovnou policii. „Ty informace okamžitě, bez jakéhokoli archivování, předáváme policii. Ta vyhodnotí, která z těch aut se dopustila přestupku a přestupce předává ke správnímu šetření do obce s rozšířenou pravomocí, což v tomto případě je Vlašim.“

Ve Vlašimi kvůli zpracování možných přestupků přijmou další zaměstnance. Doplňuje starosta obce Luděk Jeništa: „Nejde jen o zaměstnance, museli jsme také zvýšit výkon serveru, co se týče výkonu, tak i kapacity.“ I přesto bude podle Jeništy trvat zpracování agendy od Policie několik týdnů. Řidičům přijde obálka, kde najdou pokyny, jakým způsobem mohou pokutu za překročení rychlosti zaplatit.

Vloni se osvědčilo měření rychlosti v úseku Ostrovačice-Kývalka, kde nedodrželo rychlost asi 150 tisíc řidičů.

autor: hbc
Spustit audio