Na dalmátském pobřeží se nedaří uklízet odpadky

30. srpen 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Dalmátskému pobřeží hrozí, že bude zavaleno odpadky. Popeláři v Makarské mají jen tři staré vozy. Ostrov Čiovo si oblíbila nejstarší návštěvnice Jadranu. Italka má ráda nejen moře, ale i nedaleký kostel.

Chorvatské pobřeží trápí odpadky. Zaměstnanci technických služeb jsou asi jediní, kteří se z přílivu turistů příliš neradují. Nestíhají po nich uklízet. Například popeláři v Makarské mají k dispozici na úklid celého města jen tři vozy. Nejmladší má už jedenáct let.

Nejstarší zahraniční turistkou, která se na Jadranu objevila je stoletá Italka Klotilda Mencali. Ta Chorvatsko navštívila už v loni. Letos zde ale oslavila své stoleté narozeniny. Jako dárek, od vedení hotelu, kde tráví svou dovolenou, dostala týdenní pobyt zdarma. Ten hodlá příští rok také rozhodně využít. Starou dámu jste mohli potkat na ostrově Čiovo. Toto místo si údajně vybrala proto, že je hodně pobožná a hned naproti hotelu má kostel.

Počasí v Dalmácii:
V Dalmácii bude 31.8. většinou slunečno a velmi teplo. Místy se ale zatáhne a může také pršet. Ranní teploty 22 až 27 stupňů, odpolední kolem 33. Povane severovýchodní vítr.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu