Na co máte nebo nemáte nárok v souvislosti se zaměstnáním v době nouzového stavu?

20. duben 2020

Vláda postupně uvolňuje prostředky na pomoc lidem, kteří se v době nouzového stavu dostali do složité situace. Důležitá je přímá finanční podpora, řada lidí ale vítá třeba i změny v ošetřovném. Zorientovat se v tom, na co máme nebo nemáme nárok, ale nemusí být jednoduché. 

Čtěte také

Podle právníka odborového svazu UNIOS Jaromíra Zrutského existuje řada opatření, která mají pomoci.
„Zákony na to pamatují a ještě se vylepšily. Prodloužilo se ošetřování nemocného člena rodiny. Pokud by nebyl onen koronavir, tak je to 9 dnů a samoživitelka 16. Nyní je na to ošetřovné nárok po celou dobu, kdy je vyhlášen nouzový stav."

Navíc se posunul i věk ošetřovaného dítěte z 10 na 13 let.

Čtěte také

Jednotlivé životní situace, které mohou nastat, má na svých stránkách velmi dobře popsáno ministerstvo práce a sociálních věcí, říká Jaromír Zrutský.
„Ošetřovné pro zaměstnavatele nebo seniory, opravdu to doporučuji. Je to přehledné a srozumitelné. Není to napsáno nějak extra právnicky. A tam jsou opravdu zodpovězeny všechny otázky, které mohou nastat."

Odbory často řeší dotaz, jestli může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit dovolenou. Odpověď zní, že může, ale jen za určitých podmínek.

„Pokud mi chce zaměstnavatel nařídit dovolenou, musí mi to písemně oznámit 14 dní dopředu. Nebo bych musel souhlasit se zkrácením oné lhůty, to je také častý dotaz," říká právník odborového svazu UNIOS Jaromír Zrutský.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související