Na chorvatských silnicích umírají nejčastěji děti a staří chodci

20. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Desítky chorvatských hostinských zařízení dostaly zákaz činnosti. Přetížená Jadranská magistrála se dočká mezi Trogirem a Omiší objízdné silnice. Chodci, kteří umírají na chorvatských silnicích, bývají nejčastěji děti a staří lidé.

Téměř 170 restaurací a penziónů zavřeli chorvatští inspektoři Komise pro turistickou sezónu. Je to o padesát objektů více než vloni. Důvodem je porušení předpisů, velmi často přestupky v obsluze. Provoz má zakázáno na 130 restaurací a 40 ubytovacích zařízení.

Část Jadranské magistrály se přiblížila výstavbě objízdné trasy. Chorvatská správa silnic dnes podepsala s Evropskou investiční bankou dohodu o půjče ve výši 60 milionů eur na výstavbu objízdné silnice z Trogiru do Omiše. Stavět by se mělo začít příští rok a motoristé by novou silnici měli využívat od roku 2008. U obce Dugi Rat vznikne 5kilometrový tunel s mostem přes řeku Cetinu a 6 kilometrů dlouhá dvouproudová silnice.

Vyšetřovatelé zatím neznají viníka včerejších požárů nedaleko národního parku Krka. První požár hasiči likvidovali mezi obcemi Lukavi a Suknovic nedaleko města Knin. Shořelo 25 hektarů dubového lesa a křovin. Oheň zničil také 700 stromků vinné révy soukromého majitele. Zásah hasičů trval 5 hodin. Druhý požár - dubového lesa - likvidovali hasiči u nedalého města BOBODOL. Viníka policie zatím nezná. Sečteny zatím nejsou ani celkové škody.

Na chorvatských silnicích umírají nejčastěji děti a staří chodci. Policejní statistika ukazuje, že chodci nedávají pozor. Vinu ale nesou i řidič, kteří mnohdy jezdí příliš rychle - nedodržují nejvyšší povolenou rychlost. Podle chorvatských pravidel silničního provozu může chodec, který přechází mimo vyznačený přechod, dostat pokutu až 300 kun. Pokud vstoupí do vozovky ve chvíli, kdy je na přechodu červená, hrozí mu pokuta až 400 kun.

Za litr benzínu Super 95 zaplatíte 7 kun 70 lipa, za Super 98 7 kun 90 lipa a litr nafty stojí 7 kun 9 lipa.

Počasí: V Dalmácii bude zítra slunečno a horko. Odpoledne se začne od severu vytvářet oblačnost. Vítr bude vát mírný od severu a severozápadu. Na moři vítr bura. Noční teploty 21 až 25 stupňů, denní vystoupí až na 35 stupňů Celsia. Teplota moře je u Splitu 25 stupňů teplé, u Hvaru a Brače má 24 stupňů a u Šibeniku má 23 stupňů.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu