Na chorvatských silnicích platí nulová tolerance k alkoholu

20. srpen 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Dneškem vstoupil v Chorvatsku v platnost nový, dlouho připravovaný zákon o bezpečnosti silničního provozu. Pro motoristy to v praxi znamená nulovou hladinu alkoholu v krvi. Pokud se zjistí, že má řidič v krvi 0,5 promile alkoholu, zaplatí pokutu 500 až 1500 kun.

Jak dodává česká konzulka ve Splitu Veronika Honcová, zákon upravuje i jízdu na motocyklech a telefonování za jízdy. "Další významnou změnou v zákonu je zákaz používání mobilního telefonu bez handsfree, dále je to povinné rozsvícených světel i během dne, povinné používání ochranné přilby pro cyklisty mladších 16 let a je povinné používat dětskou sedačku pro přepravu dítěte mladšího pěti let."

Zákon upravuje i výši minimální pokuty, kterou může policista řidiči udělit. Dosud to bylo 50 kun, ode dneška je to 300 kun. Jako cizinci v Chorvatsku byste také mněli vědět, že pokud řidič pokutu nezaplatí, může mu policista odebrat cestovní pas až na tři dny.

Jen o uplynulém víkendu zaplatili motoristé za užití chorvatských dálnic více než dvaadvacet milionů kun. I když se toto číslo zdá neuvěřitelné, první srpnový víkend to bylo ještě více - téměř dvacettři miliony kun. Na množství vybraných peněz se samozřejmě podepsala letošní bohatá turistická sezona. V létě hlavní silniční tahy využívají převážně cizinci mířící k moři.

Dnes začaly ultrazvukové zkoušky vlaků na trati Záhřeb - Split. Expresní vlaky procházejí ultrazvukovou kontrolou po té, co začala některá média spekulovat o tom, zda jejich technický stav vyhovuje. S tímto typem vlakových souprav totiž údajně měly problémy v Německu. Zástupci Chorvatských drah ale tvrdí, že doprava expresem Záhřeb - Split je bezpečná a kontrola bude jen preventivní. V žádném případně nechtějí provoz na trati přerušit.

autor: mfi
Spustit audio

Více z pořadu