Na chorvatských dálnicích umírali další lidé

30. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Poslední prázdninový víkend si na chorvatských silnicích opět vybírá krutou daň. Cestu k moři komplikovala takřka celý den vážná dopravní nehoda, ke které došlo na dálnici pár kilometrů před Splitem. Dva lidé při neštěstí přišli o život, další jsou s vážnými zraněními v nemocnici.

Podle chorvatské policie osobní auto v plné rychlosti narazilo do svodidel, která ho následně vymrštila do vzduchu. Po dvacetimetrovém letu a několika otočkách se havarovaný automobil srazil s protijedoucím džípem britských turistů.

Chorvatsko se opět potýká s požáry. Zatím poslední dva hasiči likvidovali nedaleko města Imotsky u hranic s Bosnou a Hercegovinou a také na pobřeží u Šibeniku. Oheň tam ohrožoval zhruba tříkilometrovou oblast, kterou se dlouho nedařilo uhasit. Pojedete-li na výlet do národního parku Krka, možná si všimnete pozůstatků minulého požáru, která se k této řece rozšířil od Kninu a Drniše.

A o požárech ještě jednou - Chorvatsko si připomíná loňskou katastrofu na Kornatech. Hasiči tam několik dnů bojovali s požáry obřích rozměrů, které poničily značnou část národního parku. O život tehdy přišlo 12 hasičů, většinou mladých dobrovolníků. Jak se později ukázalo, při likvidaci tak rozsáhlé katastrofy tam vůbec neměli co dělat. Chybělo jim potřebné vybavení i zkušenosti.

V Podstraně, na jižním předměstí Splitu, nefunguje pošta. Místní i turisté sice stále házejí pohlednice a dopisy do schránek, nikdo je ale nevybírá. Pošťák, který se o Podstranu, stará je totiž v nemocnici a chorvatská pošta nesehnala náhradu. Podle místních pošta řádně nechodí už skoro měsíc.

Kurzy a ceny:

Jedno euro vyměníte za sedm kun a 10 lipa, 100 českých korun pak za 28 kun a 41 lip. Natural 95, v Chorvatsku mu říkají eurosuper, stojí osm kun a 93 lip, nafta pak devět kun. LPG pořídíte za tři kuny a 35 lip.

Doprava:

Na celém pobřeží je silný provoz. Pro Chorvaty tu je konec prázdnin, pro turisty pak tradiční výměna turnusů. Na dálnici Split - Záhřeb se tvoří kolony před tunely Svety Rok a Mala Kapela. Nyní jsou dlouhé pět až sedm kilometrů. Rušno je i v přístavech. Na istrijském ypsilonu jsou kolony zatím jen nárazově. U Záhřebu počítejte na mýtnich až s půlhodinovým zdržením. Hranicemi se Slovinskem projedete bez většího zdržení.

Počasí:

Jak bude zítra u Jadranu? Slunce, slunce a zase slunce. Navíc má být i velmi teplo. Ranní teploty 18 až 23, odpolední vystoupí na 28 až 32 stupňů. Vát bude mírný západní až jihozápadní vítr. Ráno a dopoledne na severu Dalmácie slabá bura.

Jachtaři se mohou těšit na severozápadní vítr 6 až 16 uzlů, na severním Jadranu zpočátku východní vítr do 12 uzlů. Moře bude mezi dvojkou a trojkou, ve Velebitském kanále čtyřka. Viditelnost do 20 kilometrů. Na severním a jižním Jadranu ráno a dopoledne bura do 24 uzlů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu