Na chorvatských dálnicích by mělo podražit mýtné

2. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Cesta po chorvatských dálnicích by mohla být dražší. Správa dálnic chce zvýšit cenu mýtného o 15 procent. Šibenik a okolí sužují komáři. Desinfekční služba Veterinární stanice v Šibeniku se pustila do akce. V Makarské se nesmí jíst na pláži.

Mýtné na chorvatských dálnicích by mohlo být dražší až o 15 procent. Takovou úpravu cen si představuje správa dálnic. Návrh předala příslušnému ministerstvu. Zdražení o 15 procent by znamenalo, že například za projetí dálnice ze Záhřebu do Splitu bychom místo současných 157kun zaplatili 180. Průjezd celým Chorvatskem od hraničního přechodu Macelj do Splitu by nás v přepočtu stál o sto korun víc. Správa chorvatských dálnic požadavek zdražení dálničních známek vysvětluje vyššími náklady na opravu a výstavbu dálnic.

Středodalmátské pobřeží je skoro celé české. Každý čtvrtý host je Čech. V Baška Vodě jsou teď většinou pouze Češi. Ve městě je celkem sedm a půl tisíce lůžek v apartmánech a hotelech. Z toho 6,5 tisíce si zarezervovali Češi. Chorvatská turistická centrála, která má od obcí informace o ubytovaných, dokonce říká, že Čechů je teď u Jadranu víc než loni. Čechy tedy neodradily ani debaty o zákazu dovozu masa, ani zavedení dálničních známek ve Slovinsku.

Komáři trápí turisty a obyvatele Šibeniku a okolí. Už několik týdnů je jich v oblasti víc než obvykle. Nedílnou součástí vybavení mnoha apartmánů se staly různé odpuzovače hmyzu. Krvežízniví komáři ale útočí také na plážích, na zahrádkách restaurací a kaváren. Trpí lidé v Zablači, Solarisu, Brodarici, Žaboriči, Jadrii a ušetřeni nejsou ani lidé v Šibeniku a ve Vodici. Komáři se namnožili během jarních dešťů. Červnové pětidenní deště jim také pomohly. Vítr je pak od líhnišť na pevnině zavál až k moři. Desinfekční služba Veterinární stanice v Šibeniku slíbila, že bude dál postřikem ničit komáří líhniště. Už zaprášili rekreační oblast Solaris, Brodarici, Zablaču i Jadrii. Dnes dělají Šibenik, zítra Vodici.

Makarská zakázala jídlo na pláži. Je prvním městem, které takové opatření zavedlo. Ve stínu u pláží jsou stoly a lavice a jenom tam si můžete svačinu nebo oběd dát. Vedení města chce, aby pláže byly čištější a brzy byly oceněné čtyřmi hvězdičkami.

Letiště v chorvatském hlavním městě Záhřebu odbavilo letošního miliontého cestujícího. Sanja Marcinjaš dostala poukaz na zboží v duty free shopu v hodnotě 500 euro a také dvě letenky. Sama si může vybrat, do které evropské destinace poletí. Letiště v Záhřebu letos miliontého návštěvníka odbavila o 11 dřív než loni a o měsíc dřív než před dvěma lety.

Kurzy měny

Platný kurzovní lístek jsme dnes zjišťovali v Jadranské bance. Za 100 českých korun dostaneme 30 kun, za 1 euro 7 kun 19 lip.

Ceny benzínu

V síti čerpacích stanic INA za litr naturalu 95 zaplatíte 9, 65 lip, litr euronafty stojí 9,84. Takřka stejné ceny mají i čerpací stanice Petrol. O něco dražší je OMV a Tiffon.

Počasí

U Jadranu bude 3. 7. slunečno a horko. Odpoledne se mohou místy vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Vítr bude vát severozápadní. Noční teploty klesnou na 21 až 16 stupňů, nejvyšší denní vystoupí na 29 až 34 stupňů.

Předpověď UV indexu na 3.7. předpovídá značně vysoký stupeň - tedy je potřeba se hodně chránit před UV zářením. Doporučuje se nosit pokrývku hlavy, která bude stínit obličej, nosit sluneční brýle a oblečení s dlouhým rukávem. A co neschováme do oblečení, tak chránit opalovacím krémem s vysokým faktorem. Nejsilnější záření bude mezi 11 až 16 hodinou. Děti se mohou spálit do 10 minut.

Biometeorologická předpověď říká, že zítra se můžeme cítit unavení a ospalí od horka. Máme hodně pít a chránit se před přímým sluníčkem.

Teplota moře v Pule se dnes o stupeň snížila. Naměřili 24 stupňů. Na Bolu a u Krku je Jadran teplý 25 stupňů. U Hvaru, Komiže a Maleho Lošinje má voda 26 stupňů a nejteplejší je u Rabu a Splitu, kde má 27 stupňů.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu