Na cestě jsme viděli manželský pár, který zemřel ve vzájemném objetí, popisuje migrantka z Venezuely cestu do Spojených států

2. duben 2023

Žít v Latinské Americe mnohdy znamená každodenní hrozbu násilí ze strany mafiánských kartelů. Někde je hlad, bída a útisk od diktátorské vlády. Navíc se přidává změna klimatu, která likviduje živobytí středoamerických farmářů a působí i další problémy. Tito lidé pak jako svou záchranu volí odchod na sever, do Spojených států amerických. Ale i ty mají na některých problémech Latinské Ameriky svůj nemalý podíl.

Mnoho přistěhovalců sice do země přijímají, jejich příval ale dlouhodobě nezvládají.

Čtěte také

Azylových soudců je málo, infrastruktura detenčních zařízení pro žadatele o azyl je nedůstojná a nedostatečná. Imigrační krize je tak neustálým předmětem politických bojů.

Obětí tohoto mixu jsou na americkém kontinentu každoročně statisíce zoufalých lidí, kteří opouštějí domovy, aby mohli vést důstojný život nebo aby si ho vůbec zachránili.

Jejich příběhy se protínají u jižní hranice USA. Američané se k tomu v posledních letech snaží běžence donutit, aby jen na možnost požádat o azyl čekali mimo jejich území v nebezpečném Mexiku. 

„Viděli jsme během cesty manžele, kteří zemřeli ve vzájemném objetí. Zřejmě hlady. Později jsme byli svědky, jak mámu pětiletého kluka strhla prudká řeka, pak ji do hlavy udeřil kámen a ona na místě zemřela. Manžel ji tam musel nechat a pokračovat s dítětem sám,“ popisuje cestu Venezuelanka Irir. 

Walid Shaaban utekl z Venezuely do USA

Podobné historky z takzvané Darienské mezery, stokilometrového úseku divočiny v Panamské úžině, kudy nevede žádná silnice, má většina Venezuelanů.

Jo Andre pak prošel džunglí plnou jedovatých hadů, pavouků a kriminálních skupin s manželkou Vanessou a 12letým i čtyřletým synem. Toho často nesl na ramenou. Podruhé už by prý tuto cestu nezvolil. 

Co všechno tito lidé cestou do USA riskují a jak svou situaci prožívají, se dozvíte v pořadu Zaostřeno Jana Kaliby. Uslyšíte výpověď uprchlíka z Venezuely Walida Shaabana, který se za pomoci pašeráků a úplatků dostal až do Spojených států, kde požádal o politický azyl – a teď čeká na výsledek.

autoři: Jan Kaliba , lup
Spustit audio

Související