Na 51 místech České republiky dnes odstartoval Olympijský běh

23. červen 2016

Na oslavu Mezinárodního olympijského dne a olympijské myšlenky odstartoval dnes v 51 městech republiky T-Mobile Olympijský běh, jehož je Radiožurnál hlavním mediálním partnerem.

V 18:00 odstartoval na vlnách Radiožurnálu T-Mobile Olympijský běh. Na 51 místech v zemi oslavují lidé Olympijský den pohybem. A jaké je heslo pro všechny běžce? Nemůžeš? Přidej!

Mezinárodní olympijský den připadá na 23. června, kdy byl roku 1894 založen Mezinárodní olympijský výbor. U nás se běhá již od roku 1987 vždy ve středu nejblíže k 23. červnu. Letošní ročník je rekordní – zapojilo se 51 měst, 209 škol a více než 52 tisíc běžců, jejichž počet stále roste.

V rámci přihlášek je možné přispět na Českou olympijskou nadaci, která podporuje děti ze sociálně znevýhodněných rodin, které by bez finančního příspěvku nemohly sportovat. Dodud bylo vybráno před 212 tisíc korun.

Ambasadoři ve 4 „zlatých“ městech jsou: v Praze Eva Vrabcová Nývltová (klasické lyžování, atletika), v Plzni Přemysl Švarc (triatlon), v Českých Budějovicích Katka Neumannová a v Ostravě Ivan Karabec (paralympijský vítěz - stolní tenis).

Dva hlavní běhy – v 10:00 dětský a v 18:00 hlavní ve Stromovce – odstartuje Radiožurnál v přímém přenosu, hlavní běh Jan Pokorný z R-streamu.

Lucie Výborná a dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty Martin Doktor společně v 10 hodin odstartovali dětský běh. Doktor běh odstartoval i osobně v Račicích u veslařského kanálu, odkud vyběhlo více než 700 dětí. Martin Doktor se smíchem přiznal, že teď už moc dobrý běžec není.

Datoví novináři budou měřit zátěž

Dvě z běžkyň budou během dnešního desetikilometrového závodu sledovat datoví novináři Českého rozhlasu spolu se sportovním lékařem. Těmi běžkyněmi jsou profesionální sportovkyně Eva Vrabcová Nývltová a amatérka Babeta Schneiderová. Z výsledků bychom se měli dozvědět, co taková zátěž udělá s lidským tělem a jak ji běžkyně zvládají.

„Budeme měřit srdeční tep - obě běžkyně budou mít hrudní pás, jaký běžci už celkem běžně používají. Zároveň ale budou mít na stehně senzor okysličení a prokrvení svalu. Z kombinace všech měřených hodnot je možné odhadovat, jak tělo běžce reaguje na zátěž a kde má například mezery v tréninku,“ říká jeden z datových novinářů Jan Cibulka.

Výsledky bude interpretovat sportovní lékař Jiří Dostal, který se moderní analýze ve sportu věnuje a bude význam naměřených hodnot vysvětlovat. Aktuální údaje o běhu obou sledovaných běžkyň bude možné sledovat na webu zpravy.rozhlas.cz.

Poslední přípravy

„Tady ve Stromovce už je skoro všechno připravené. Desítky organizátorů ve žlutých tričkách už pokládají poslední hrazení kolem trasy. Před holešovickým Výstavištěm už stojí nafouknutý cílový oblouk. Startovat se bude u našeho stříbrného studia. Sportovci si můžou vybrat z pěti nebo desetikilometrové trasy. Závodu se tady v Praze zúčastní taky nejlepší česká běžkyně Eva Vrabcová Nývltová. Na trase uvidíme i atletku Zuzanu Hejnovou nebo známého českého lékaře, profesora Jana Pirka,“ popisuje poslední přípravy závodu reportér Filip Titlbach, který je na místě.

autor: jpr
Spustit audio