Mynář dál odmítá zodpovědnost za účast ředitele Imex Group na zahraniční cestě prezidenta

23. leden 2015

Hradní kancléř Vratislav Mynář trvá na tom, že neschvaloval seznam účastníků zahraniční cesty prezidenta Zemana do Kazachstánu a Tádžikistánu. Řekl to v Ranním interview Radiožurnálu. Mezi členy delegace byl i Petr Bernatík, ředitel firmy, které ve Vrběticích na podzim vybuchla munice. Prezident Zeman si vyžádal kancléřovo vysvětlení.

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka schvaluje seznam podnikatelů vedoucí kanceláře hlavy státu, tedy Vratislav Mynář. Ten ale oponuje tím, že seznam Kanceláři prezidenta republiky (KPR) dodal Svaz průmyslu a dopravy, který podnikatele oslovuje a vybírá.

„Věděl jsem o tom, že odlétá podnikatelská delegace, která čítá zhruba 45 členů. I kdybych pročítal každého zvlášť a četl k tomu materiály, v ten daný moment mi možná Imex nic neřekl. Protože v době, kdy se připravoval Kazachstán a Tádžikistán, to bylo možná předtím nebo v tom termínu, kdy ke smutné události ve Vrběticích došlo,“ vysvětlil v Ranním interview Radiožurnálu Vratislav Mynář.

S prezidentem Milošem Zemanem, který si vyžádal Mynářovo vysvětlení, už prý o záležitosti jednal. „Vysvětlil jsem mu tu věc, ukázal jsem mu stanovisko Svazu průmyslu dopravy, které bylo včera veřejně k dispozici, a pan prezident říkal, že je to všechno v pořádku,“ shrnul.

Kancléř připomněl, že zahraniční návštěvu prezidenta připravuje jeho kancelář dlouhodobě a pro výběr podnikatelů do mise oslovuje kromě Svazu průmyslu a dopravy také Hospodářskou komoru.

„A my, jako KPR, jsme stanovili podmínku, aby do těchto zemí jezdili podnikatelé, kteří tam už nějaký stávající projekt mají a rozjíždí ho, nebo tam mají jednání rozjetá natolik, že by mohlo dojít k podpisu smlouvy. Jinými slovy, aby se podnikatelské mise nezúčastnil někdo, kdo tam jede na výlet,“ uvedl s tím, že prezident zná počet účastníků mise, ale kdo ho jmenovitě doprovází, neví.

Mynář dodal, že po posledních zkušenostech, připravuje určitá opatření. „Která bych chtěl v nejbližší době probrat se Svazem průmyslu a dopravy i s Hospodářskou komorou, aby k těmto ojedinělým záležitostem do budoucna už nedocházelo,“ řekl.

autor: vok
Spustit audio