Muzikál aneb Cesty ke štěstí? Žádný remake! Lepší film než Starci na chmelu nejde natočit, říká choreografka

16. leden 2016

Máte rádi Starce na chmelu? Tak se zkuste jít podívat do kina na Muzikál aneb Cesty ke štěstí. Tak se jmenuje nový hudební film, který je inspirován právě legendárním muzikálem. K natáčení se podařilo se sehnat partu 14 mladých lidí, kteří společně se štábem byli filmem nadšení. A jednou z nich byla i choreografka a herečka Dana Morávková.

„S partou mladých lidí točit film o jednou ročníku, to už nikdy nezažiju,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Patricí Strouhalovou. A zároveň dodává, že film není žádný remake – lepší film, než jsou Starci na chmelu, totiž není možné udělat.

Taneční čísla postavila na potřebu scénáře – film vypráví o tom, jak mladí lidé z konzervatoře zkouší pro jeviště muzikál Starci na chmelu. Na Ježkově konzervatoři zkoušeli od rána do večera – celý film je vlastně o dialogu všech, kteří na filmu pracovali.

Čtěte také

Herečka dříve hostovala v Činoherním klubu v Ústí nad Labem, pak nastoupila do angažmá v pražském Divadle Na Zábradlí, nyní hraje v Divadle bez zábradlí. Vzpomíná například na spolupráci s režisérem Petrem Léblem, který se podle ní ničeho nebál a obsazoval lidi i proti typu. „Byla to nádherná a intenzivní práce,“ říká.

Jejím prvním filmem byl snímek Otakara Vávry Veronika z roku 1985, který vznikl na náměty života spisovatelky Boženy Němcové. Tehdy, jako mladá dívka, se přihlásila na konkurz, na Barrandov se sjelo mnoho lidí, a ona měla štěstí – dostala roli dcery Boženy Němcové. „Z pana režiséra jsem měla obavy, ale on k nám byl velmi laskavý a může za to, že se mi první natáčení velmi líbilo,“ nastiňuje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: pst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.