Muzika je vždy dar shůry, říkal zesnulý zpěvák David Stypka. Jeho alba před čtyřmi lety zatřásla českou hudební scénou

12. leden 2021

Talent, který na české hudební scéně chyběl. I taková slova zněla, když hudebník David Stypka vydal v roce 2016 album Jericho.  „Měl jsem strach. Bál jsem se, že půjde o polibek smrti,” vzpomínal na Radiožurnálu v rozhovoru s Lucií Výbornou zpěvák, kytarista a textař.

Hudební recenzenti ho objevili krátce před jeho čtyřicítkou, tedy v době, kdy, jak sám David Stypka říkal, se už smířil s tím, že ve větší míře nikdy hudbu dělat nebude. Paradoxně možná právě to ho vyšvihlo do hudebních nebes.

„Věděl jsem, že můžu ráno vstát a natočit písničku, kterou si v poledne lidé poslechnou na YouTube. Ze smíření, že můžu dělat hudbu, jak chci, vlastně vznikla moje kapela Bandjeez,” vzpomínal.

O hudbě mluvil jako o svém vnitřním prostoru, do kterého fouká, když je sám. „Člověk by sám muziku nevymyslel. Muzika je vždy dar shůry.”

Smutný muž českého showbyznysu

Jeho hudba je osobní, melancholická a často velmi smutná. „Dnes už se nám ale podařilo naši hudbu posunout: k naději a světlu, k tomu, že vše není ztracené,” popsal.

Po obrovském úspěchu alba Jericho (2016) vydal David Stypka další album neboj. (2017) a recenzenti (opět) nešetřili chválou.

Do showbyznysu sice vkročil s image smutného muže, přesto některé písně, které dnes skládá a nad kterými přemýšlí, mají ke smutku daleko. Má to prý jedno „ale”.

„Uvažoval jsem, zda si po smutném entréé můžu dovolit udělat veselou desku,” usmívá se. „Rozhodl jsem se, že ano - že si můžu dělat, co chci.”

autoři: Lucie Výborná , als

Související