Muž, který stvořil ráj na zemi, dnes tvrdí: Česko je úžasné místo pro život

4. únor 2015

Na počátku cesty za malým rájem na zemi byla jedna „obyčejná“ diplomka. Právě z Janovy diplomové práce vzešel projekt stavby solární školy ve vesnici Kargyak v indické Himálaji.

Začal opravováním střech v Africe, pokračoval přes země jako Srí Lanku a Nepál a nakonec založil organizaci Surya. Právě tomuto sdružení se povedla velká věc – postavit takzvanou sluneční školu v Himálaji.

Jde o projekt, který přímo vycházel z Janovy diplomové práce na ČVUT v Praze. „Když jsem se rozhodl udělat projekt z přírodních materiálů v klimaticky naprosto neznámé oblasti, doslova jsem s tím obtěžoval 30 různých specialistů. Zkoumal jsem možnosti stavby, dopravy i himálajské klima.“

Ráj ve 4000 m. n. m.

Na fotografiích působí sluneční škola jako malý ráj na zemi. Zapadá do okolní krajiny a zároveň působí jako oáza mírů uprostřed drsné přírody. Leží v neuvěřitelných 4200 metrech nad mořem!

„Nezbytné bylo nejen to, abychom stavbu dokázali postavit, ale aby byli místní také schopni ji sami opravit a případně i replikovat – aby se místní vzdělali samotnou konstrukcí a aby děti viděly, proč jim je tam lépe než v zakouřených domovech,“ vysvětluje Jan Tilinger.

Jan Tilinger

Česko je skvělé místo na život

Mnoho lidí, kteří strávili nějaký čas v zahraničí, po návratu do vlasti prohlašuje, že život v srdci Evropy za mnoho nestojí. Jan Tilinger, muž, který procestoval celý svět, má přesně opačný názor.

„Česko je úžasné místo na žití, na přátele, na volný pohyb po krajině i na výchovu dětí. Každý Kocourkov má své problémy, ale díky tomu, že jsme pouze malá nevýznamná země uprostřed Evropy, nepácháme ani mnoho příkoří. Je jen škoda, že jsme zaprdění a uzavření potřebám světa kolem nás,“ shrnuje.

Sluneční škola Jana Tilingera v malé vesnici Kargyak v severní části indické Himaláje
autor: als
Spustit audio