Muslimské bratrstvo nemá žádný vliv, migraci řídit nemohlo, upozorňuje zpravodaj ČRo na Blízkém východě

Pokud posloucháte Zápisník zahraničních zpravodajů, tak jeho hlas velmi dobře znáte – Štěpán Macháček, který jako zpravodaj Českého rozhlasu přináší pravidelné příspěvky z Blízkého východu, se nedávno vrátil z Egypta. Tam také dlouho učil, takže názory mladých lidí zná. Co očekávají mladí Egypťané od roku 2016? „Především uplatnění v oboru, což je v Egyptě věc problematická,“ upozorňuje.

Připouští také, že mezi mladými Egypťany panuje skepse, že nemají žádné nové perspektivy a vývoj není takový, jak si představovali.

Před několika lety vyvolala sebevražda tuniského prodavače arabské jaro, a i když důvodem vlny protestů byla špatná životní situace, k hospodářskému rozvoji nedošlo. Ale například v Tunisku jsou lidé spokojení s tím, že mají svobodu slova, což před tím nikdy nebylo. „Ekonomicky si stále stěžují, ale uvědomují si, že svobody skutečně v Tunisku mají,“ dodává.

Čtěte také

Český prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Český rozhlas Plus uvedl, že masovou migraci do Evropy organizuje Muslimské bratrstvo. S tím ale Štěpán Macháček nesouhlasí – organizace podle něj nemá žádný vliv a je nesmysl, aby organizovala jakýkoli hromadný přesun blízkovýchodního obyvatelstva.


Maroko je v arabském světě ostrovem bezpečnosti

„Poslouchal jsem odkazy na zdroje, na které se prezident Miloš Zeman odvolával, a tam je jasné, odkud proudí – vládnoucí rodina ve Spojených arabských emirátech je posedlá brojením proti Muslimskému bratrstvu, ačkoliv je už nijak neohrožuje,“ říká.

A co se týče migrační vlny, tak například v Egyptě lidé sice touží po cestě do Evropy, ale nikoliv proto, aby dostávali sociální dávky – to je podle něj jeden z mnoha mýtů. „Mají představu, že se budou moci v Evropě usadit, ale aby mohli pracovat,“ vysvětluje.

Štěpán Macháček

Nedávnou roztržku mezi Saúdskou Arábií a Iránem je podle něj důležité vnímat z širší perspektivy. „To, čeho jsme svědky v Sýrii, je výsledkem konfliktu mezi Saúdskou Arábií a Iránem. To samé platí o zapomenuté válce v Jemenu, která se rozpoutala kvůli nepřátelství těchto dvou režimů. Jde o tragédii pro celý region,“ míní.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio