Muskův satelitní internet bude i na Antarktidě. Společnost SpaceX vynesla na oběžnou dráhu další družice

11. květen 2021

Desítky dalších satelitů vynesla na oběžnou dráhu raketa americké společnosti SpaceX. Firma Elona Muska buduje stovky kilometrů nad Zemí systém tisíců družic, který bude poskytovat širokopásmové připojení k internetu. A to po celé planetě.

Ať nás provází síla,“ ozvalo se při startu v úterý 4. května, v den oslav fenoménu Star Wars, v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě. Sedmdesát metrů vysoká raketa, která opustila mys Canaveral, nese jméno Falcon 9 – po vzoru vesmírné lodi Millenium Falcon z Hvězdných válek.

První stupeň rakety se pár minut po startu oddělí a vrátí se zpátky na Zem. Druhý stupeň je asi za hodinu na oběžné dráze, a to i s vzácným nákladem 60 družic.

„Každá z družic má asi čtvrt tuny a je velká třeba jako lednice,“ popisuje Petr Melechin ze serveru ElonX.cz. „Než satelity vypustí, tak se raketa, k níž jsou připojeny, trochu roztočí. Po odpojení 60 satelitů je tam odstředivá síla, jejímž prostřednictvím se satelity samovolně rozprostřou,“ dodává.

Trochu to tedy připomíná situaci, kdy se utrhnou sedačky na řetízkovém kolotoči. Každá z těchto pomyslných sedaček ale má své vlastní napájení i motory. „Poté, co družice solární panel vyklopí a otestuje se, že fungují motory, se družice pomocí motorů přesunou do provozní výšky 550 kilometrů nad Zemí,“ říká Petr Melechin.

Životnost satelitů je několik let, postupně budou vyměňovány za nové generace.
Michal Václavík, České kosmická kancelář

Internet po celém světě

Dohromady už společnost SpaceX na oběžnou dráhu dostala zhruba 1600 satelitů. Další tisícovky budou přibývat. Jejích úkol je jasný – poskytnout internetové připojení kdekoli na planetě Zemi.

„Starlink by se dal použít třeba pro automatické senzory, které jsou v mořích a které by varovaly před tsunami,“ napadlo už před lety ve vysílání Českého rozhlasu Dušana Majera ze serveru Kosmonautix.cz. „V reálném čase by odesílaly data do řídícího střediska, které by se na základě toho rozhodovalo, co a jak dělat. Odlehlé lokality by se také dočkaly připojení k internetu.“

Čtěte také

A můžeme pokračovat s dalšími příklady: ať už to jsou vědecké stanice v polárních oblastech, lodě na transkontinentálních plavbách, nebo odlehlá místa v jinak civilizovaném světě.

„Nejde jen o Antarktidu, ale třeba i o venkovské oblasti v USA, kde se poskytovatelům nevyplatí vybudovat infrastrukturu. I dnes je pro řadu lidí problém spolehlivé připojení k internetu,“ připomíná Petr Melechin.

SpaceX bude mít konkurenci

Firma SpaceX má zatím povolení vypustit 12 tisíc družic. Na orbitě tak brzy může být docela rušno. Sen o satelitní síti se totiž nezdál jen Elonu Muskovi. Tisíce svých vlastních družic má v plánu poslat na oběžnou dráhu třeba konkurenční Amazon.

„Amazon k provozování globální sítě dostal povolení, ale kroky k vypuštění většího množství družic zatím neučinil,“ vysvětluje Michal Václavík z České kosmické kanceláře. Jak dodává, náznaky ukazující zájem o vybudování podobného systému už přicházejí i z Ruska a Číny.

SpaceX je ve snaze vybudovat satelitní síť nejdál – 9. května vynesl na oběžnou dráhu dalších 60 družic.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související