Musíte trajektem? Vyhněte se víkendu

9. červenec 2011

Doba převozníků a různých přívozů už je v naší zemi dávno pryč. Pokud někde na přívoz narazíte, je to spíš turistická atrakce. V zemích, které leží u moře nebo jako Velká Británie dokonce na ostrovech, je však zcela běžné jezdit trajekty. U nás v Česku nic takového nemáme, a tak případná jízda lodí i s autem může vyvolávat u tuzemského řidiče obavy. Není se však čeho bát, jízda trajektem není nic složitého.

Pokud umíte zajet se svým autem do garáže nebo zaparkovat v garážích nákupního centra, tak se nájezdu na trajekt obáváte zbytečně. Není potřeba mít ani strach z toho, že byste najeli na jinou loď nebo zapomněli včas vystoupit. „To by sice byla veselá historka, ale oni si to v přístavu i na lodi pohlídají, abyste najeli na tu správnou loď a včas vyjeli. Pokud loď vícekrát zastavuje, dostanete lísteček s vaší cílovou destinací, který si dáte za okno,“ říká Milan Thér z pražské cestovní kanceláře SP Praha.

Strach nemusíte mít ani z nákupu trajektového lístku, je to podobné jako koupě lístku na autobus. Navíc musíte jen udat, jakým autem pojedete, jak je široké, vysoké a dlouhé, jakou má registrační značku, k tomu přidáte jména a národnost cestujících osob a je to.

Cestování trajektem má tu výhodu, že si odpočinete od řízení, vyspíte se v kajutě a ráno můžete pokračovat po vlastní ose. Během přepravy posádka v autě nezůstává. Může se pohybovat po palubě, kde jsou většinou restaurace a obchody, nebo můžete zůstat v kajutě.. Tyto služby, a to někdy dokonce i se slevou díky speciálnímu kupónu, mohou samozřejmě využívat i cestující autobusy, kteří se vezou trajektem. Vedoucí stevardů společnosti Student Agency Petr Turek říká, jak probíhá odbavení na lince do Osla: „Před nástupem dostanou cestující už v autobusu informace o délce plavby a o tom, co je čeká na palubě.“

Pokud jedete autobusem, máte přepravu trajektem už v ceně. Když jedete svým autem, musíte si ji zaplatit. Levnější jsou ceny v týdnu hlavně od úterý do čtvrtka a v noci. Lístky na trajekt je možné si koupit buď přímo v přístavu, nebo dopředu u některé z českých cestovních kanceláří, které je nabízejí. Na jízdence je uveden čas, kdy se máte dostavit do přístavu – zpravidla to bývá hodinu před vyplutím.

Cena za lístek závisí na době, kdy chcete jet. „Taková obecná rada je vyhnout se víkendu, ale samozřejmě záleží na konkrétním dopravci a spoji – například na Korsiku nebo na Sardinii je nejlepší cestovat v úterý, ve středu nebo ve čtvrtek a zásadně se vyhnout víkendu. Do Velké Británie je zase lepší cestovat v noci než přes den.“

Rozdíly v cenách jsou většinou kolem 30 procent – například cena za přejezd z Calais do Doveru přes den o víkendu může vyjít i na 200 eur, naopak v noci v týdnu jen 50 eur. Podobně nastavené ceny jsou i za projezd eurotunelem.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: mkk
Spustit audio