Musím se stále zlepšovat. Konkurence je obrovská, říká před olympiádou lyžař Kryštof Krýzl

14. listopad 2017

Právě má za sebou první kolo slalomu v Levi. Málem ale ani nestihl start. „Sypu si teď trošku popel na hlavu,“ komentuje zaváhání Kryštof Krýzl. Co se na prvním slalomu olympijské sezony přihodilo? Jak se připravuje na své čtvrté zimní olympijské hry? A jak se před snažil snížit rizika zranění?

„Loni jsem měl na konci sezony trošku problém s kolenem a se zraněním a nějak jsem si neudržel postavení v žebříčku, jak bych si představoval,“ vysvětluje Krýzl. Podle umístění v žebříčku se určují startovní intervaly. „Nějak jsem si to špatně propočítal v hlavě.“ Na závodě jsou pravidla striktní, a tak na lyžaře startéři moc dlouho nepočkají. Nakonec to ale stihl.

Za sebou má už olympijské hry v Turínu, Vancouveru a Soči. Akce většinou hodnotí podle typu sněhu, spíš než podle krásy hor. V Pchjongčchangu v Jižní Koreji očekává zledovatělý sníh. „Což je pro nás dobré. Protože čím větší led, víc tvrdá sjezdovka, tím je to regulérnější.“

Na letošní sezonu se přes léto připravoval na Novém Zélandu a v Austrálii. Tam totiž zrovna probíhala zima a sníh tréninku vyhovoval lépe, než evropské horské ledovce.

Příprava začínala už brzo ráno. Na sjezdovku musí co nejdříve. „Končíme relativně brzo, když tam najedou pak ti turisté. Třeba v devět hodin už máme kolikrát trénink za sebou.“ Turisté jsou nevyzpytatelní. Střetu s nimi se tedy profesionálové snaží vyvarovat.

autor: had
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.