Musel jsem se zbláznit, říká Polman, který jako třetí Čech dokončil extrémní cyklistický závod Race Across America

10. červenec 2019

Čechů, kteří zvládli dokončit legendární závod Race Across America, není mnoho. A je to pochopitelné – tenhle extrémní cyklistický závod každoročně provede závodníky 5000 kilometry napříč pouští a horami, a to téměř bez odpočinku. Daniel Polman je jedním z těch, kdo to dokázali. „Když jsem do toho šel, musel jsem se asi zbláznit,“ říká cyklista a šéfredaktor časopisu Lidé&Hory v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Extrémní cyklistický závod napříč Amerikou nedokončí jen tak někdo. Podle organizátorů cílovou rovinkou projede přibližně pouze každý druhý závodník. Daniel Polman byl letos jedním z těch úspěšných – a nejen to. Závod dokončil na vynikajícím celkovém sedmém místě. Celkovým vítězem se stal Rakušan Christoph Strasser, profesionální cyklista.

Polévka a pivo. To je super kombinace na cyklistické ultramaratony, směje se Daniel Polman

Daniel Polman.

Na pátém ročník podniku Ultracycling Dolomitica čekalo účastníky 16 horských sedel, včetně těch nejvyšších v Dolomitech. Sedm z nich má přes 2000 metrů. Daniel Polman zvolil kategorii bez podpory, čelil sám dešti a zimě, přesto zdolal 675 kilometrů za 35 hodin a 38 minut.

„Rozdíl mezi profíkem a mnou je obrovský. Profík tomu věnuje všechno – celý svůj život,“ popisuje. „To je život, který bych já úplně žít nechtěl, mám rodinu a práci. Můj život se skládá z mnoha jiných věcí a jsem za to rád. Christoph najezdí za rok přes 40 tisíc kilometrů na kole, což je nepředstavitelné!“

Během závodu se novopacký nadšenec Daniel Polman téměř nevyspal – během 11 dnů naspal kolem 16 hodin. A aby si čtvrtý den konečně odpočinul, musel polknout prášek na spaní. „Pak to na mě přišlo v druhé půlce závodu na kole. U ultracyklistiky je nebezpečné, když člověk začne na kole klimbat, kvůli tomuhle jsem se jednou vyboural,“ přiznává Daniel Polman.

Příroda nám ukázala svou sílu. Projížděli jsme hořícím lesem i pouštní bouří, zažili jsme extrémní horka i silné lijáky.
Daniel Polman

Zapomenout na bolest

Nakonec se stal třetím Čechem, který extrémní závod Race Across America dokončil. Těsně před startem závodu přitom vše nasvědčovalo tomu, že Daniel Polman vůbec neodstartuje. Vážně se totiž zranil při jednom z předcházejících závodů – zlomil si klíční kost. „Kdybych do Ameriky neodjel, zklamal bych nejen sebe, ale i hrozně moc lidí. A bylo jich fakt hodně,“ připomíná třeba svoje fanoušky na Kickstarteru. A tak do závodu nastoupil jen pár týdnů po operaci. 

Hlavním motivem je pro mě příběh. Zažít závod a dokončit ho.
Daniel Polman

„Nakonec se to zahojilo do té míry, aby to vydrželo jízdu na kole,“ usmívá se. „Bolelo to. První dva tři dny se bolest stupňovala, ale byla to bolest, která se dala vydržet. Navíc mě pak začaly bolet jiné části těla natolik, že jsem na tuhle bolest úplně zapomněl.“

autoři: Lucie Výborná , als

Související