Murakami v Česku. Probudím se na Šibuji je rafinovaný debut o fascinaci Japonskem

29. srpen 2018
Liberatura

Jako malá měla ráda filmy Akiry Kurosawy. Pak vzala do ruky Murakamiho Afterdark a Japonsko Annu Cimu (*1991) definitivně pohltilo. Před pár týdny vydala mladá japanoložka svůj první román. Od Murakamiho si půjčuje zápletku jako ze sna, přidává důmyslnou literární pátračku i svébytný vypravěčský styl.  

„Tahle kniha vznikla z mého pocitu rozdvojení,“ říká Anna Cima v Liberatuře, „zažívám ho od konce gymnázia, tehdy jsem se upnula na Japonsko. Postupně si člověk začíná uvědomovat, že je rozpolcen mezi Japonskem a Českem. Ta láska k absolutně exotické kultuře – toužíte po něčem, co nemáte, přemýšlíte nad něčím, co je strašně daleko.“ Anna Cima v současnosti v Japonsku žije, pocit rozdvojení ji přesto neopustil. Dokonce ani po vydání jejího románu, ve kterém kromě japanoložky Jany vystupuje i její duch, který se samou touhou po Japonsku zhmotnil v tokijské čtvrti Šibuji a nemůže odsud ven.

Anna Cima ale není jediný nadějný autor, kterému jsme se v Liberatuře věnovali. Probrat jsme museli i spisovatele Kawašitu, jehož dílo budete chtít po poslechnutí záznamu přelouskat za večer.

Zapínejte japonskou Liberaturu plnou tipů na dobré romány, včetně toho nejdůležitějšího – skvělého debutu Probudím se na Šibuji!

autoři: Jonáš Zbořil , Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.