Mumlající princ Harry a zkouška z angličtiny? To nejde dohromady, stěžují si němečtí studenti

Studenti desátých tříd v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko si vyvzdorovali změny ve zkoušce z angličtiny. Protestovali mimo jiné proti tomu, že měli na nahrávce porozumět mumlajícímu britskému princi Harrymu. A vyhráli!

Internetovou petici za změnu zkoušky v nejlidnatější německé spolkové zemi podepsalo přes 43 tisíc lidí. V poslechové části zkoušky měli studenti poznat, co říkal princ Harry v projevu o AIDS v dětském centru v africkém království Lesotho. Princ tam podle stížností mumlal a na nahrávce byl pod ním slyšet velký hluk.

„Harry v reportáži televize CNN po opakovaném setkání s mladým chlapcem mluvil o tom, jak se malý Lesothan v angličtině vůbec nezlepšil. Že by vzkaz německým studentům? Ale žerty stranou, na druhou stranu je pravda, že princi Harrymu ne vždycky je úplně dobře rozumět,“ říká Zdeněk Novák ze zahraniční redakce.

Například v rozhovoru pro podcastový rozhlasový pořad Mad World mluvil o svojí motivaci, proč podporovat charitu. Ale je otázka, jak srozumitelné by to bylo pro šestnáctiletého studenta. Ukázka ve zkoušce byla složitá nejen podle studentů ale i některých učitelů.

Ve znalostním testu se také mnohým nelíbila otázka, která se týkala apartheidu v Jihoafrické republice. Podle studentů se tam používala příliš těžká slovíčka. Školské úřady nakonec nechaly hodnocení zkoušky přezkoumat.

Ti, kdo princi Harrymu v poslechové části porozuměli, tak nemusí litovat – za vyřešení úlohy dostali bonusové body.

autor: znk
Spustit audio