MUDr. Ferbrová: Těšíme se na návrat dětí do lázní, protože jejich léčba i celý pobyt jsou zdarma

23. květen 2022

Necháme se hýčkat ve Slatinných Lázních Bělohrad, protože tam o víkendu zahájili letošní lázeňskou sezónu. Slatinné lázně poskytují klientům lázeňskou péči více než sto let a zaměřují se na léčbu potíží pohybového aparátu, gynekologických, neurologických a kožních onemocnění. 

Lékařská ředitelka Lázní Bělohrad a.s. MUDr. Jitka Ferbrová hovoří v naší radioporadně na téma: pohybový aparát, obezita dětí a pravidla nárokování lázeňské péče.

V lázeňství se objevila velká spousta nových technologií, daleko zajímavějšího přístrojového vybavení, které trošku ušetří ruce zaměstnanců.
MUDr. Jitka Ferbrová, lékařská ředitelka Lázní Bělohrad a.s.

Poslední dva roky byly pro lázně hodně náročné, myslíte, že teď už vás čeká radostnější část roku?
My se radujeme opravdu už několik měsíců. Věříme tomu, že překážky a různá omezení už nebudou tak agresivní, byť si myslím, že ještě pořád se na podzim znovu potkáme s covidem. Ale věřím, že i ve zdravotnictví to bude mít normálnější procesy. My zatím relativně dobře plníme kapacitu jak dětských lázní, tak Spa resortu Tree of Life. Není to úplně ideální, ale myslím, že si nemůžeme stěžovat.

Čtěte také

Připomeňte na jakou léčbu se u vás specializujete?
Slatinné lázně jsou zaměřené převážně na léčbu pohybového aparátu. To znamená, že máme velký objem klientů, kteří jsou po operacích, po totálních endoprotézách, kteří jsou po nějakých traumatech nebo mají degenerativní onemocnění velkých kloubů.

Máme neurologické diagnózy, ale vzhledem k možnosti slatinné terapie, máme také gynekologické indikace, tedy chronické záněty neplodnosti. A máme i nějakou malou skupinku kožních indikací.

Zaměřujete se na tzv. moderní lázeňství. Stále se do toho počítá i pití minerálních pramenů na kolonádách?
My jsme doposud neměli léčebný zdroj minerální vodu, až od minulého roku, kdy jsme navrtali pramen Vita, který má relativně zajímavé složení. Je to voda několik desítek tisíc let stará a vysoce uhličitá.

Nejmodernější lázeňský hotel Strom života

Zatím se ji chystáme zařadit do programů, který bychom kombinovali s léčbou obezity u dětí. Takže my zatím nemáme kolonádu, nepijeme prameny, protože pramen se připravuje a bude v průběhu roku k dispozici tak, aby se z něj dalo pít.

Zmínila jste děti, přesto si asi mnozí, když se řekne lázně, představí hlavně seniory. Vy to ovšem můžete vyvrátit.
My jsme jedny z mála dětských lázní, která v republice zbyla, protože dětská zařízení se pomalinku rušila. Náš dětský pavilon má indikace podobné jako pro dospělé, tedy jsou tam pohybové, neurologické a gynekologické problémy. Vesměs jsou tam děti asi od 6 do 18 let s tím, že některé menší děti jezdí v doprovodu rodičů.

A co se týče toho dětského programu, tak teď trošičku objem dětí klesá, vzhledem k tomu, že onen dvouletý covid samozřejmě vše trošku omezil a děti vyhnal ze škol, tak teď dohání školní docházku. My se těšíme, že se děti vrátí do dětských lázní, protože tam je léčba i celý pobyt kompletně zdarma.

Čtěte také

Byl tu také dotaz posluchačky, jestli existují lázně takzvaně na křížek?
Na křížek, to jsou komplexní lázně. A všechny dětské lázně jsou komplexní, to znamená, že děti mají hrazené ubytování, stravování i léčbu. Nedoplácí vůbec žádné doplatky.

Máme teď ještě jednu takovou malinko jinou kategorii, kterou tvoří matky s dětmi u dětí, které jsou po dětské mozkové obrně. A tam pojišťovna i těm rodičům doplácí část jejich pobytu, když jsou v lázních s dětmi.

Pro starší lidi to ale funguje trošku jinak. Tam už posuzuje léčebný lázeňský pobyt pojišťovna a lékař?
Starší lidé mají buď komplexní léčbu, která je charakteristická tím, že ji napíše lékař, musí být čerpaná do tří měsíců většinou po operaci nebo po nějakém akutním inzultu. S tím, že tam pojišťovna hradí vše, tedy ubytování, stravu i léčbu.

Jitka Ferbrová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ale dotyčný si platí doplatek podle charakteru pokoje a příspěvkovou léčbu. A na onu komplexní léčbu si nebere člověk dovolenou, absolvuje ji v rámci neschopenky. Zatímco u příspěvkové si berete dovolenou a pojišťovna vám zaplatí jen léčbu.

Vy pracujete v lázeňství více než 20 let, co se v této oblasti z vašeho pohledu změnilo úplně nejvíc?
Objevila se velká spousta zajímavých technologií, ve smyslu ne úplně robotiky, ale daleko zajímavějšího technologického a přístrojového vybavení, ať už to je v rámci segmentu elektro terapie nebo nějaké pohybové medicíny, kde jsou motodlahy, různé robotické přístroje, které vám pomáhají do určité míry s automatickým pohybem, tedy trošku ušetří ruce zaměstnanců.

Celou radioporadnu s MUDr. Jitkou Ferbrovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.