Muchovy plakáty už vidělo přes 150 tisíc lidí. Pro velký zájem se výstava prodlužuje

1. září 2013

Výstava plakátů Alfonse Muchy, kterou dal dohromady legendární tenista Ivan Lendl, v pražském Obecním domě je prodloužená až do 10. září. Od začátku dubna ji vidělo už přes 150 tisíc lidí. Je to tedy nejnavštěvovanější výstava v historii České republiky. Tím jubilejním návštěvníkem se tento týden stal lékař z Poděbrad.

„Chodí nám denně asi tisíc návštěvníků a víme, že zhruba kolem šestnácté hodiny tu bude návštěvník, kterému připadne pořadové číslo 150 tisíc,“ přiblížil za pořadatele Vladimír Zemánek.

Tím jubilejním návštěvníkem se nakonec stal Jana Kaván z Poděbrad. Mladý radiolog, jehož předkem je významný český krajinář František Kaván, navštívil výstavu s celou rodinou:

„Tak samozřejmě, že jsem přijel náhodou, kdo by to čekal. Ze sdělovacích prostředků samozřejmě víme už dlouho, že ta výstava běží."

Aby výstava bavila i malé návštěvníky, připravili pro ně pořadatelé například aktivizační kvízy.

„Na plakátu 1918 až 1928 k 10. výročí vzniku Československé republiky použil Alfons Mucha symboly, které se vztahují k našemu státu. Napiš alespoň dva z nich," předčítá dvanáctiletá Simona Tománková.

Po skončení české expozice čeká plakáty zrestaurování. Pak by se mohly přesunout do Ruska, Číny, Itálie nebo třeba Japonska.

autoři: era , lio
Spustit audio