MS žáků do 12 let ve fotbalu v Paříži

8. září 2008
Zblízka

Zážitek na celý život. Takový byl výlet do Paříže pro kluky jedné ze základních škol v Jihlavě, kteří hrají za fotbalový klub Vysočina. Reprezentovali totiž Českou republiku na neoficiálním fotbalovém mistrovství světa žáků do dvanácti let. Vybojovali vynikající čtvrté místo a na vlastní oči mohli vidět třeba Zinedina Zidana. V Parku Princů natáčel náš zpravodaj ve Francii Jan Šmíd.

Jan ŠMÍD:
Dva a půl milionu dětí na celém světě hrálo kvalifikační zápasy po postup do Paříže, kam se dostalo čtyřicet zemí. Před finále, kde čestný výkop provedl Zinedin Zidan, se hrály hymny obou finalistů, Ruska a domácí Francie. Pokud vám připadá, že na turnaji žáčků přišlo nějak hodně lidí, soudě podle /nesrozumitelné/, tak se nemýlíte. V hledišti Parku Princů jich mohlo být dvacet či pětadvaceti tisíc. V okamžiku, kdy nastupovali finalisté, odcházeli ze hřiště naši žáčci hodně zklamaně. Turnaj výborně rozehráli, vyhráli svoji skupinu přes Indii a Argentinu, prošli do semifinále, tam ale narazili na Francii a v souboj o třetí místo prohráli právě teď s Německem. Vyrážím za nimi na trávník krásného stadionu a vidím, že se kluci snaží marně skrýt své zklamání.

Tomáš KLIMENT:
Je to tady krásný, na takovým velkým stadionu, ale skončili jsme čtvrtí, a to nás štve všechny.

Jan ŠMÍD:
Ale hráli jste skvěle, byli jste v semifinále proti Francii, proč to třeba proti tý Francii nešlo?

Tomáš KLIMENT:
Byl velký útočník dvanáctka a nás k ničemu nepustil, prošel přes celou obranu, dal nám góly, dva dal z hlavy, dva normálně, a to nešlo.

Jan ŠMÍD:
Říká Tomáš Kliment. A Tomáš Bednařík ho doplňuje.

Tomáš BEDNAŘÍK:
No, bylo to těžký, no, tak on si to vždycky zpracoval a obešel přes tři a dal gól.

Jan ŠMÍD:
Když naši dohrávají zápas s Německem, přichází na hřiště Zidan, ale kluky to nechává celkem v klidu.

Marek ŠEDÝ:
Jako, že bych ho hnedka jako chtěl na metr, to zase ne.

Jan ŠMÍD:
Kdo je tvůj nejoblíbenější fotbalista, komu nejvíc fandíš?

Marek ŠERÝ:
Když hrál ještě Zidan, tak byl můj, tak byl Zidan, teď je Christian Ronaldinho.

Jan ŠMÍD:
Prozrazuje Marek Šedý. Kluci jsou možná smutní, ale trenér Pavel Tvarůžek to tak tragicky nebere.

Pavel TVARŮŽEK, trenér:
My z toho máme určitě krásnej zážitek, protože je to nádhernej velkej turnaj a pro kluky je to určitě zatím vrchol jejich kariéry.

Jan ŠMÍD:
Dá se říci, že čtvrté místo je našim vynikajícím úspěchem.

Pavel TVARŮŽEK, trenér:
Tak my jsme odjížděli sem hlavně s cílem vylepšit ty předchozí umístění České republiky, což se nám, myslím, podařilo, ale teď momentálně jsme trošku zklamaní z toho, že jsme nedosáhli na tu medaili.

Jan ŠMÍD:
Odkud jsou ti kluci a čím to je, že se vlastně dostali tak daleko, hráli semifinále s Francií?

Pavel TVARŮŽEK, trenér:
Tak kluci museli projít všema těma kolama kvalifikačníma, jsou to kluci, kteří hrají za FC Vysočina Jihlava, chodí na základní školu, na sportovní třídy Základní škola Evžena Rošického, takže i pro nás už bylo úspěchem to vítězství v republikovém finále. A tohle už je pro nás takovej velkej svátek.

Jan ŠMÍD:
Za naším týmem skončila jako pátá Brazílie, šestá byla Argentina a až na konci třetí desítky takové týmy jako Nizozemsko či Polsko. Úspěch našeho mužstva potvrzuje i to, že Angličané byli spokojeni s patnáctým místem.

anglický trenér:
Je to nejlepší výsledek, jakého jsme dosáhli za posledních pět let. Stále se zlepšujeme. Postupujeme pomalu nahoru. Ale není tady mužstvo, které náš šampionát vyhrálo, vybrali jsme nejlepší možné fotbalisty z různých míst jak ze známých, tak i menších klubů.

Jan ŠMÍD:
Vysvětluje mi anglický trenér. A brankář týmu, který podle postavy vypadá, jakoby se ve svém věku cpal jenom hranolkami, mi moudře vysvětluje.

brankář:
Bylo to hodně těžké, některé zápasy více, jiné méně, ale dost jsem si zachytal.

Jan ŠMÍD:
Říká a s hrdostí mi prozrazuje místo, odkud je.

brankář:
New Castle.

Jan ŠMÍD:
Francouzi vyhráli i finále, pak všech čtyřicet týmů nastoupilo na hrací plochu. Zidan rozdal ceny a za odměnu za předvedené výkony zamířili všichni do Disneylandu. U pařížského Parku Princů Jan Šmíd, Český rozhlas.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jšm
Spustit audio