Mračková Vildumetzová z ANO: Ani v demisi nebudeme jen topit a svítit, potřebujeme spoustu věcí nastartovat

19. květen 2021
Souvislosti Plus

Opozice v čele s koalicí Spolu plánuje vyvolat hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše (ANO). „Tato vláda nemá důvěru občanů. Proto je potřeba na to ukázat a pojmenovat to,“ vysvětluje poslankyně a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, proč se opozice k tomuto kroku rozhodla, přestože do voleb zbývá pár měsíců. „Podívejme se na kauzy představitelů této vlády. Vždyť každá jediná by ještě před deseti lety toho daného člověka stála téměř okamžitě jeho post.“ 

Pekarová Adamová vyjmenovává jednotlivé kauzy posledních měsíců, které považuje za důvod, proč by vláda měla skončit:

Čtěte také

„Vyvádění studií, za které je dobře zaplaceno, jako v případě Petra Arenbergera (za ANO). Pochybnosti ohledně toho, jaký vlastní majetek. Stejně tak Jan Hamáček (ČSSD) není schopen vysvětlit svou cestu do Moskvy. Opakovaně lhal, myslel si, že – s prominutím – udělá z národa blbce. Tohle je něco nebývalého. A jediné, proč končili ministři Babišovy vlády, bylo, že opsali část diplomky. A tom mluvím jenom o kauzách z posledních dvou měsíců. To je věc, kterou nemůžeme nechat bez reakce a přecházet ji mlčením, jak by si vláda přála.“

Hamáček není schopen vysvětlit svou cestu do Moskvy. Opakovaně lhal, myslel si, že – s prominutím – udělá z národa blbce.
Markéta Pekarová Adamová

Babišova vláda by mohla hlasování čelit ve sněmovně už začátkem června. Nebylo by to přitom poprvé. Předchozí dva pokusy ovšem kabinet ustál, mimo jiné díky podpoře komunistických poslanců. Právě ti přitom budou mít pravděpodobně rozhodující slovo i v tomto hlasování.

„Komunisté v polovině dubna vypověděli toleranční dohodu s hnutím ANO. Vedou se diskuze o tom, jaká je jejich skutečná motivace. Jestli to udělali proto, že hnutí ANO podle nich dohodu porušilo, nebo se snaží na poslední chvíli získat voliče tím, že se proti koalici vymezí,“ popisuje situaci ve sněmovně zpravodajka České rozhlasu Zdeňka Trachtová.

Symbolické gesto

Prezident Miloš Zeman přitom už několikrát veřejně deklaroval, že i v případě, že premiér Babiš ztratí důvěru sněmovny, nechá jeho kabinet dovládnout do řádných voleb. Ty jsou naplánovány na 8. a 9. října tohoto roku.

Čtěte také

„Jak víme, pan prezident je velmi kreativní v používání Ústavy České republiky. A já být opozicí a vyvolávat hlasování o nedůvěře, tak bych stoprocentně počítala s tím, že z Pražského hradu mohou přijít různé nápady, návrhy a podněty, jak minimálně kabinet obměnit,“ myslí si komentátorka Deníku Kateřina Perknerová.

Sama ale přiznává, že po posledních změnách na ministerských pozicích k tomu prezident nemá moc důvodů.

„Nyní je ta vláda vládou Miloše Zemana. On na ni má naprosto jednoznačný vliv. Potvrzuje to i nástup Jana Kohouta na post politického náměstka ministra zahraničí. Pokud by se to ale povedlo – a já si myslím, že se to spíš nepovede –, tak si Miloš Zeman bude klást podmínky. A jednou z nich bude, že Michal Koudelka nebude na dalších pět let jmenován ředitelem BIS,“ dodává Perknerová.

Nyní je ta vláda vládou Miloše Zemana. On na ni má naprosto jednoznačný vliv.
Kateřina Perknerová

„Já bych nepodceňovala to gesto v rovině symbolické. Protože tato vláda má z hlediska jasných fakt na vrubu desítky tisíc životů, desítky tisíc podniků a živností, které zkrachovaly,“ vysvětluje rozhodnutí podpořit hlasování Pekarová Adamová (TOP 09). Podle ní by navíc v takovém případě vláda neměla přijít žádná další zásadní rozhodnutí:

Čtěte také

„V naší Ústavě není explicitně psáno, co smí a nesmí vláda v demisi činit. Na druhou stranu, máme také nějakou morálku, máme nějaké zvyklosti, kterými se máme také řídit.“

Z pohledu zástupců hnutí ANO ovšem skutečnost, zda vláda má, nebo nemá důvěru, nehraje při řízení země velkou roli.

„Pokud bude vláda vládnout bez důvěry, bude mít plnou legitimitu. A pokud si uvědomíme situaci, která tady je v tuto chvíli z hlediska koronaviru a pandemie, tak je velmi nutné, aby sněmovna plně fungovala a přijímala zákony. Představa opozice, že vláda v demisi by měla jenom ‚svítit a topit‘, to ani nelze,“ říká poslankyně a členka předsednictva hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Představa opozice, že vláda v demisi by měla jenom ‚svítit a topit‘, to ani nelze.
Jana Mračková Vildumetzová

Za pravdu jí v tom dává i komentátorka Perknerová: „V současné chvíli, kdy ještě není pandemie zvládnutá, kdy se musí naprosto nezbytně připravit opatření pro začátek školního roku, je iluzorní, že by vláda jen ‚svítila a topila‘. Jsem dokonce přesvědčená, že bude aktivnější než doposud.“

Mračková Vildumetzová dodává: „Potřebujeme spoustu věcí nastartovat. A pořád mi nikdo z opozice neřekl, co by se stalo, jaký by byl další krok. Protože svým způsobem by pak opozice na sebe přenesla i tu zodpovědnost. Já si myslím, že tento krok je z jejich strany velmi, velmi nezodpovědný.“

Poslechněte si celou debatu pořadu Souvislosti Plus. Moderuje Petr Dudek.

Dozvíte se také, které velké projekty by vláda ještě ráda do voleb stihla dokončit, nebo to, kolik zákonů aktuálně čeká na projednání sněmovnou. 

autoři: Petr Dudek , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související