Možná až několik let potrvají opravy mostu u terminálu MHD na hradecké Koutníkově ulici

7. říjen 2019 09:34

Řidiči v Hradci Králové budou zřejmě už brzy muset počítat s hustším provozem a možným zdržením na příjezdu od Náchoda nebo Jičína. Začít by totiž měly opravy mostu u terminálu MHD na Koutníkově ulici. Podle ŘSD je most v havarijním stavu a pracovat se na něm bude nejspíš několik let. V místě bude už za pár dní zúžený provoz. 

Ředitelství silnic a dálnic stav mostu testovalo pomocí zátěžových zkoušek, diagnostika ukázala, že situace je kritická - a navíc se postupně ještě zhoršuje. Pokračuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.
„Most má skryté statické vady, které nejsou na první pohled zřejmé. V sedmibodové stupnici hodnocení stavu mostů byl tento most ohodnocen číslem šest. To znamená velmi špatný stav. Na základě toho vyšla nějaká konkrétní zatížitelnost, která je při stávajícím provozu ve třech pruzích naprosto neúnosná."

Čtěte také

ŘSD požádalo 2. září krajský úřad o omezení dopravy na mostě. Kraj vyhověl a vydal ve věci celkem tři dokumenty.

Rozhodnutí pro řidiče nejdůležitější popisuje mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Velčovská.
„Provoz na tomto mostě bude veden pouze ve dvou jízdních pruzích oproti současným třem. Tím se docílí snížení zátěže mostu."

Dopravní značení na mostě bude trvalé - a to kvůli tomu, že se podle předpokladů opravy protáhnou nejméně do roku 2023. Pokud se podaří most opravit tak, aby znovu snesl vyšší zatížení, mohly by se na něj tři pruhy znovu vrátit. Zatím se ale současné dva ve směru do města spojí za Benzinou do jediného.

Dopravní komplikace nás i letos určitě neminou (ilustrační foto)

Podle policejní mluvčí Ivy Kormošové policisté předpokládají zhoustnutí dopravy.
„Očekáváme, že se doprava směrem do centra zpomalí. Žádné objízdné trasy nebudou stanoveny. Předpokládáme, že si sami řidiči najdou pro sebe tu nejvýhodnější trasu. Apelujeme na řidiče, aby byli ohleduplní k sobě navzájem. A v případě vytvoření kolon byli trpěliví."

Čtěte také

Po mostě jezdí také dvě linky hradecké Městské hromadné dopravy. "Desítka" ve třech spojích denně, "patnáctka" podstatně častěji. Dopravní podnik zatím nepředpokládá výrazné zdržení a nepočítá ani se změnami v jízdních řádech, které by na případné kolony reagovaly.

Mluvčí František Meduna ale potvrdil, že Dopravní podnik bude situaci důkladně monitorovat.
„Samozřejmě budeme provoz sledovat a pokud by tam docházelo k nějakým velkým časovým prodlevám, tak budeme podle toho jízdní řády upravovat."

Přesný termín svedení dopravy do jednoho pruhu zatím není jasný, policisté předpokládají, že to bude od poloviny října.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související