Mozartovy kuličky - oblíbená sladkost bez patentu

Všimli jste si, že do příchodu Mikuláše nás už dělí pouze dva týdny? Nejvyšší čas k výběru dárků! Jeden zcela originální přibližuje vídeňská zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová.

Pokud jde o Mikuláše, Rakušané zůstávají rádi u klasiky. V obrovském pytli nosí dětem bělovlasý fousatý pán s přívětivým úsměvem povětšinou sladkosti a jen tu a tam nějakou hračku. S jistotou mohu proto už dnes tvrdit, že z mnoha balíčků budou čouhat proslulé Mozartkugeln - Mozartovy kuličky. Oblíbené čokoládové, jak Rakušané říkají, pralinky, plněné jemným marcipánem, smíchaným s mletými pistáciovými oříšky a vrstvou nugátu. Zabaleny jsou jednotlivě ve zlatém staniolu s obrázkem hudebního velikána - slavného rodáka Salzburku Wolfganga Amadea Mozarta.

"Můj dědeček Paul Fürst vynalezl v roce 1890 Mozartovy kuličky. Bohužel, nenechal si je ale patentovat. Proto je název Mozartkugeln nechráněný. Hodně čokoládoven jich vyrobilo už stovky milionů. Vlastně nám to ani nevadí, protože musím férově přiznat, že název se i tak stal světoznámým," říká s úsměvem pan Fürst, mistr cukrář a dnešní majitel krásně voňavé manufaktury v Salzburku.

Musím se přiznat, že tyto kulaté čokoládové bonbóny mě zaujaly už před mnoha léty při mé první návštěvě Salzburku. Fascinovalo mě tehdy, jak si děti cestou ze školy kupovaly v cukrárně tohoto kulatého "Mozartíka" - každý jeden kus. Jen ti buclatější počítali, tehdy ještě drobné šilinky, jestli jim to vyjde na dva.

"Vyrábíme je tady v Salzburku a prodáváme jen ve vlastních obchodech. Ročně jich zhotovíme zhruba milión čtyři sta kusů," říká hrdě výrobce originálních Mozartových kuliček. Do, abych tak řekla,čokoládového zákulisí nikoho nevodí. A tak alespoň u šálku kávy vyzvídám, jak se takové zázračné bonbóny dělají.

Takže: Ze všech, už jmenovaných surovin, se udělá koule, napíchne na dřevěnou špejli, namočí se to čokolády, pověsí, aby přebytečná okapala, pak se to otočí, aby čokoláda oschla. Když je tvrdá, špejle se vyndá a hezky ručně se po ní uzavře dírka - to je známka originální Mozartovy kuličky.

To je návod, pokud by si chtěl někdo doma tuto originalitu zhotovit. Strach z patentového úřadu mít nemusíte, značka není chráněna. Pan Fürst mi také prozradil, že on sám nemlsá, že pouze dělá občas technickou kontrolu výrobků tím, že je ochutná. I tak se to dá říct.

Kolik má jedna kulička kalorií? ptám se při loučení.

"To nevím."

Ano, někdy je dobré raději nevědět...

autor: maw
Spustit audio