Most chce postavit památník horníkům, kteří zemřeli při důlních neštěstích

19. červen 2018

V Mostě chtějí postavit památník na počest horníků, kteří zemřeli při práci v dolech nebo v povrchových lomech. V architektonické soutěži se bude rozhodovat o jeho o podobě i umístění.

Město by chtělo památník odhalit v roce 2021. V tomto roce chce Most organizovat setkání hornických měst, zároveň také uplyne 40 let od tragédie na dole Pluto v Louce u Litvínova, při kterém o život přišlo 65 horníků.

„Pamatuji si to, jako by to bylo včera. Ozvala se rána a všechno se zatřáslo. 3, 4 vteřiny přibližně. Teď se ozvala druhá rána, ta byla horší. Já jsem se v ten moment držel mašiny,“ vzpomíná pan Karel, který byl v soudový den 3. září 1981 v podzemí v dole Pluto v Louce u Litvínova.

Tehdy mu bylo 42 let, pod zemí pracoval jako elektrikář. Více než polovinu z horníků, kteří tehdy při důlním neštěstí zahynuli, znal pan Karel osobně. Dodnes se mu o celé věci mluví jen velmi těžko.

Památku nejen horníků z dolu Pluto, chce město vybudovat, chce do tří let vybudovat město Most.

„Most je městem hornickým, a ten fundament tady chybí. Proto jsme se tomu rozhodli jít naproti. Myslím, že se nemusíme stydět za to, že jsme hornickým městem, a tímhle bychom to těm generacím, co přijdou po nás, chtěli připomínat,“ vysvětluje primátor města za hnutí Severočeši Most, Jan Paprega.

Přesto, že město má představu, jak by památník měl vypadat, jeho umístění i konkrétní podobu nechá na architektech.

„Máme nějakou finanční představu, do které se bychom se chtěli vejít, nějaké okruhy, kde by to v rámci centra mohlo být, jsou také vymezené. Jinak necháme tvůrcům pole otevřené,“ uzavírá Paparega.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související