Moskvou pochodovaly tisíce lidí. Protestovali proti ruské účasti v bojích na Ukrajině

21. září 2014

V centru Moskvy dnes lidé protestovali proti ruskému zasahování do ukrajinských záležitostí. Kremlu vytýkají podíl na ukrajinském ozbrojeném konfliktu. Žádají, aby ruské vedení stáhlo své vojáky z Ukrajiny, nepodporovalo separatisty a přestalo s dezinformační kampaní ve státních televizích. Na Pochodu míru, který v Moskvě úřady povolily, se sešlo několik tisíc lidí.

„Chceme vládě vzkázat, aby přestala s nepřiznanou válkou na Ukrajině. A že tady v Rusku jsou lidé, podle kterých mají o svém osudu rozhodovat sami Ukrajinci,“ řekla jedna z účastnic pochodu.

Podobné akce se ruská opozice pokusila zorganizovat i v dalších městech. V Petrohradu pochod nepovolili a policie několik aktivistů zatkla, v Novosibirsku pořádkové síly celou demonstraci rozehnaly.

Předchozí Pochod míru se v Moskvě odehrál bez jakýchkoliv incidentů v polovině března.

Policie tehdy odhadla počet účastníků na tři tisícovky, pořadatelé na 50 až 70 tisíc, zatímco podle novinářů se sešlo několik tisíc demonstrantů, a to včetně frontmana populární rockové kapely Mašina vremeni Andreje Makareviče. Ten vzápětí začal mít potíže.

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina po anexi Krymu dosáhla rekordní výše 84 procent.

autor: jim | zdroj: ČTK
Spustit audio