Moskva má podezření, že Západ chce svrhnout současný režim v Rusku

22. listopad 2014

Cílem sankcí proti Rusku není změna jeho zahraniční politiky vůči Ukrajině, ale změna současného režimu v Rusku. Řekl to ministr zahraničí Sergej Lavrov na zasedání Rady pro zahraniční a obrannou politiku. Lavrov obvinil západ z nedemokratičnosti v mezinárodních vztazích.

Z úst šéfa ruské diplomacie padají na adresu Západu a zejména Spojených států stále ostřejší slova.

„Západní vůdci veřejně prohlašují, že sankce musí být takové, aby ničily ekonomiku a vyvolávaly lidové protesty. Západ jednoznačně demonstruje, že nechce jen změnit politiku Ruské federace, což je samo osobě iluzorní, oni chtějí vyměnit režim,“ tvrdí Lavrov.

Podle něj západní státy nejednají spravedlivě a přijímají postihy vůči Moskvě způsobem, který by proti jiným zemím nevolily.

Čtěte také

„Když západní politici přijímali sankce vůči jiným státům, například Íránu, byly přesně cílené. A to tak, aby nezničily sociální systém nebo hospodářství. Ale postihy Ruska jsou přesný opak, ničí naší ekonomiku,“ říká ruský ministr zahraničí.

Poukázal také na rozpor mezi důrazem na demokracii uvnitř západních společností a nedemokratickým chováním těchto států na mezinárodní scéně.

autoři: mdo , mach
Spustit audio