Moskva i letos velkolepě oslavila výročí konce války

Pro jednoho nejdůležitější svátek v roce, pro jiného přežitek ze sovětských dob. Ať tak či onak, Moskva i letos 9. května pochodovala v rytmu vojenské přehlídky a duněla pod pásy tanků a obrněných aut. Tradice z dob studené války se vrátila do života země teprve před pár lety, na popud Vladimira Putina. A jak se zdá, mezi lidmi se těší spíš přízni. Čím to je?

Kolony tanků, obrněná auta, bojová technika včetně raket a zbraní z jaderného arzenálu. Nepřipraveného návštěvníka by tenhle pohled mohl trochu vyděsit. Desetitisíce Moskvanů, kteří přišli sledovat přehlídku na Tverskou ulici, ale podívaná zjevně těší.

Děti mávají praporky a vlaječkami, jejich tatínkové fotí dunící kolosy na mobilní telefony a maminky se usmívají na mladé vojáky. Z čeho to nadšení pramení? „Je to pěkné, sám jsem sloužil v armádě, tak se rád přijdu podívat a zavzpomínat, co a jak funguje,“ usmívá se 40letý Michajl.

„Je pravda, že na tom armáda není právě nejlíp, ale přehlídka je jedna věc a stav vojenského sboru druhá. Dnes jde jen o zábavu,“ dodává Michajl, který na přehlídku přišel se čtyřletým synem. Zjevně tak naráží na fakt, že řada hřmících strojů má na první pohled svá nejlepší léta za sebou. A to do ulic armáda vyslala to nejlepší, co má k dispozici.

Šiky příslušníků ruské armády zaplnily Rudé náměstí u příležitosti oslav 66. výročí vítězství ve 2. světové válce

Na sebezpytování má ovšem na Den vítězství náladu jen málokdo. 20 tisíc vojáků, kteří se během měsíce secvičované přehlídky sešikovali na Rudém náměstí, má demonstrovat sílu a moc novodobého Ruska. Rozhodně ne tíživé problémy armády v podobě zastaralého vybavení a klesající morálky.

Jak v projevu k precizně nastoupeným rotám připomněl prezident Medveděv: „Povinností dnešní ruské generace je bránit svět, jehož základy položilo právě vítězství nad nacismem.“

Velkolepá „vzpomínka na vítězství“ ve Velké vlastenecké válce, jak se v Rusku dodnes 2. světové válce říká, je podle historiků tím nejlepším receptem, jak povzbudit národní hrdost a zamést pod koberec problémy, o kterých mnozí doufají, že je vezme čas.

A to tím spíš, že autentické vzpomínky rychle mizí a většina kolemstojících si především kolektivně připomíná to, co memorovala během hodin sovětské vlastenecké výchovy. Jak ovšem poznamenává 37letá Jelena, pro ni je 9. květen především šancí oživit v paměti obraz svých vlastních blízkých – v jejím případě dědečka, který bojoval ve válce.

Na Rudém náměstí opět duněla těžká vojenská technika a přihlížející Moskvané oslavovali 66 let staré vítězství nad nacismem

Přehlídka je podle Jeleny jednou z příležitostí připomenout si osud prarodičů a vzdát tak hold celé generaci, která Rusko rychle opouští. S tím souhlasí i 60letý Vladimir: „Den vítězství je pro Rusko jedním z hlavních svátků v roce, zejména pro starší generaci. Mládež už válku neprožívá tak emocionálně jako my, byť jsme ji také nezažili. Ale snad je tohle způsob, jak osudy 25 miliónů lidí, kteří položili život, nezapomenout.“

<p><iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Rusko,+Moskva,+Tversk%C3%A1+ulice&amp;aq=0&amp;sll=41.5,24.5&amp;sspn=0.230906,0.676346&amp;g=rodopy,+Bulgaria&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Tverskaya+ulitsa,+Tverskoy,+gorod+Moskva,+administrativnyy+okrug+Tsentral'nyy,+Rusko&amp;ll=55.767738,37.610149&amp;spn=0.016899,0.052357&amp;z=14&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Rusko,+Moskva,+Tversk%C3%A1+ulice&amp;aq=0&amp;sll=41.5,24.5&amp;sspn=0.230906,0.676346&amp;g=rodopy,+Bulgaria&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Tverskaya+ulitsa,+Tverskoy,+gorod+Moskva,+administrativnyy+okrug+Tsentral'nyy,+Rusko&amp;ll=55.767738,37.610149&amp;spn=0.016899,0.052357&amp;z=14&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Tverská ulice v Moskvě, Rusko</a></small></p>
autor: lek
Spustit audio