Mořský vlk Tomáš Kůdela: Na moři musím spoléhat sám na sebe, se vším si poradit. Improvizace mě baví

25. květen 2022

Vypravíme se na moře s dobrodruhem a mořeplavcem Tomášem Kudelou, kterého voda přitahovala už od dětství. Dnes má nejvyšší kapitánské oprávnění velitele jachty oceánské plavby, k tomu také ohromné množství zážitků ze svých dobrodružných výprav.

Dobrý den, pane kapitáne. Musím říct, že jste krásně opálený, takže předpokládám, že jste se z lodi teď vrátil do České republiky.
Ano, vrátil. Byl jsem víc jak měsíc na lodi, kde jsme měli kapitánský kurz a potom zase takovou expediční přeplavbu. Vyplouvali jsme od Říma, pluli jsme napříč Tyrhénským mořem k sardinským břehům, udělali jsme nějaký trek po Sardinii, potom dolů na jih k Sicílii, Liparské ostrovy a sopky.

Tomáš Kůdela ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Moře Tomáše Kůdelu přitahovalo už od dětství, kdy se v blízkosti břehu v příbojových vlnách plavil v nafukovacím člunu. V jeho představách byla plavba na lodi po otevřeném moři něco velmi dobrodružného a vzrušujícího. Od roku 2002 vyplouvá na moře a za tu dobu uplul víc než 46263 NM a získal nejvyšší kapitánské oprávnění „A" velitele jachty oceánské plavby.

To zní jako dovolená. Je to dovolená?
Těžko říct, co přesně pojem dovolená pro mě představuje. Dělám v životě co mě baví, je to moje hobby a samozřejmě mě to naplňuje. Jsem rád, že jsem na moři s nějakými novými lidmi, kteří spolu se mnou vytváří posádku, a někam jedeme něco poznávat. Pro mě je to vlastně vždy svým způsobem dovolená.

Moře dává lidem příležitost, aby poznali sami sebe a nahlédli do svého nitra. Je to veliká výzva, taková plavba může lidi změnit.
Tomáš Kůdela, mořeplavec a dobrodruh

Jak tento váš obrovský koníček začal? Kdy vás začalo moře lákat?
Mě táhlo vždy nějaké dobrodružství a měl jsem představu, že ho člověk zažije, když přepluje moře. Protože jsem suchozemec z České republiky, tak to pro mě byla veliká výzva, to neznámé. Je to asi 20 let, kdy jsem, jak říkám, zakopl náhodou o loď, vyzkoušel to a zjistil, že to je ono. Chytlo mě to a začal jsem se vydávat na moře sám. To byly mé jachtařské začátky. Vše v životě začínám jako samouk, takže 20 let už se plavím po mořích a pořád se ty etapy nějakým způsobem natahují.

Čtěte také

Kde všude už jste byl a která plavba byla zatím vaše nejtěžší?
Byl jsem ve Středozemním moři, Atlantský oceán jsem přeplul v roce 2016 s posádkou směrem do Karibiku, potom plavba po karibských ostrovech, docela náročný byl návrat zpátky přes Atlantik, který jsem si zase dal jako takovou výzvu, že to přepluji sólově. Sám, 24 dní a nocí, nonstop z Bermud na Azorské ostrovy.

To muselo být těžké, sám skoro měsíc na lodi uprostřed Atlantiku?
Neříkám, že to nebylo těžké, pro mě tam byl nejtěžší boj s nedostatkem spánku, protože musíte neustále pozorovat, abyste zabránil případné srážce, i když Atlantik je tak obrovská plocha, že pravděpodobnost srážky je relativně malá. Ale je potřeba přeprogramovat tělo na maximálně 30 minut odpočinku a pak zase čtvrt hodiny jít pozorovat a seřizovat plachty. A potom jít zase na půl hodinky spát. První dny byly hrozné.

Čtěte také

Ale vám se to povedlo, tedy byla to ohromná zkušenost a životní zážitek.
Samozřejmě. A pak po dvou třetinách, kdy se porouchal automatický pilot, který řídí loď ve chvíli, kdy spíte, tak to byla další výzva. Jak se s tím utkat a jak to řešit. To je další prvek, co mě na té plavbě baví, improvizace. Tam si nezavoláte žádný servis. Musíte přežít, musíte něco udělat a je to o tom, vymyslet, jak se z problému dostav, tu věc opravit a zase plout dál.

Zeptám se na vaši loď. To je prostě jachta?
Je to jachta, plachetnice, samozřejmě má vestavěný motor, takže když nefouká, dá se plout i na motor. Nicméně daleko zábavnější je ten vítr.

Čtěte také

Stalo se někdy, že nefoukalo?
To se stává, je to příroda a někdy nefouká. Naopak někdy zase fouká až moc. Kdyby neměla loď motor a nefoukalo, tak by mohl nastat problém. Pokud je tam nějaký mořský proud a unáší vás někam k pobřeží, tak je to problém, protože byste neměl pohon, jak se od těch břehů vzdálit.

Pojďme se podívat na Azorské ostrovy. Jaké to je, když tam člověk připluje na lodi?
Zdálky každý ostrov vypadá dost podobně, nějaké skalisko, vynořuje se pevnina. V mém případě, když jsem tam připlouval po sólové plavbě, která trvala 24 dní, a viděl jsem jen oceán, tak to bylo radostné. I když na druhou stranu trošku smutné, že ta sólová plavba končí. Člověk si zvykne na ty drsné podmínky a najednou zjistí, že umí pracovat i v tomto režimu, a trochu mu to přijde líto, že už to končí. Nicméně jsou to nádherné ostrovy, zelené, v podstatě taková botanická zahrada uprostřed Atlantiku. Jsou obklopeny vlhkostí, takže příroda tam krásně bují.

Čtěte také

Také se říká, že na moři je vše barevnější, barvy jsou sytější.
Když je slunečný den, tak ano. Ale počasí se mění, takže když máte pod mrakem, dokáže být moře i nádherně šedivé.

Ptal jsem se na vaši nejtěžší plavbu, tak se ještě zeptám se nejtěžší okamžik na moři?
Jsou okamžiky, kdy musíte zvládat nějaké podmínky v bouři, nicméně pro mě bylo nejtěžším okamžikem bylo vyplouvání z takového kanálu za velkého odlivu v Irsku do Irského moře. Proti šly vlny a silný vítr a tím, jak proud v kanálu tekl proti těm vlnám, tak se proti nám postavily velice strmé, až kolmé sedmimetrové vlny a nebylo cesty zpět. A tak to bylo takových 20 minut opravdu čisté krystalické hrůzy.

Jakub Schmidt a Tomáš Kůdela ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co vás čeká v nejbližší době? Kam plánujete cestu?
Nejbližší plavba je v červnu, kdy mám naplánovanou akci, která bude trošku jiná než ony expediční nebo adrenalinové. Je zaměřena na takový osobní rozvoj, protože moře dává lidem příležitost, aby sami sebe poznali. A ti, co se se mnou vypraví na tuto plavbu, budou moci víc nahlédnout do svých pocitů. Na moři se odpojí od běžného života, od sociálních sítí a mohou se zklidnit a nahlédnout do svého nitra. Někdy je to veliká výzva a zjišťuji, že ty plavby mohou lidi měnit.

Naším hostem byl mořeplavec Tomáš Kudela. Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související