Mohou nás čisté ruce zachránit před nemocemi? Viry a bakterie jsou všude kolem nás

19. červen 2018

Nemocniční hygienik MUDr. Lenka Hobzová v naší radioporadně. Téma: viry a bakterie okolo nás. Jak si správně mýt ruce? Hygiena domácnosti.

Mikroorganismy, především bakterie, které máme na rukou, najdeme hlavně mezi prsty, na jejich konečcích i za nehty. Některé bakterie osidlují ruce přechodně, jiné trvale. Trvale osídleny jsou například oblasti kožních záhybů, nehty a jejich okolí. Přechodná mikroflóra závisí na prostředí i vykonávané práci.

Za pozornost stojí ruce zdravotníků, jejichž osídlení bakteriemi se výrazně liší od běžné populace. Mikroorganismy pocházející ze zdravotnického prostředí mohou být velmi odolné.

MUDr. Lenka Hobzová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Přechodná bakteriální flóra se přenáší kontaktem a je často zodpovědná za vznik nozokomiálních infekcí. Tak označujeme nákazy, které mají souvislost s hospitalizací nebo výkonem provedeným ve zdravotnickém zařízení.

Jak se zbavit bakterií na rukou?
Bakterií se částečně můžeme zbavit správně provedeným umytím rukou s použitím mýdla a následným osušením. Při tomto postupu se většina přechodné mikroflóry mechanicky odstraní. Pro úplné odstranění bakterií je nutné ruce vydezinfikovat, tedy použít speciální přípravky, většinou na bázi alkoholu. Ty zničí mikroorganismy, které se nepodařilo odstranit mechanickou očistou.

ruce, mytí rukou, hygiena, umyvadlo, voda, koupelna

Postup, který je běžnou součástí osobní hygieny každého člověka, se nazývá mechanické mytí rukou. Odstraňuje nečistoty a částečně i přechodnou mikroflóru.

V místech, kde je třeba předcházet šíření možné nákazy, například v potravinářských výrobnách nebo stravovacích provozech, se používá hygienické mytí rukou. Využívá se při něm mýdel s dezinfekční přísadou, které odstraní nečistoty a zahubí i nesmyté bakterie.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související