Tetovací barviva mohou být nebezpečná. Pozor na žlutou, oranžovou a červenou, radí dermatoložka

22. červenec 2019

Evropská unie prověřovala, jestli v barvách užívaných k tetování nemohou být zdraví nebezpečné přísady. Některé z látek obsažených v inkoustech by totiž mohly být rakovinotvorné nebo snižovat plodnost. Na otázky týkající se bezpečnosti tetovacích barev odpovídala dermatoložka Monika Arenbergerová z kožní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

V Evropské unii neexistuje žádná regulace tetovacích barev. Některé z nich mohou být karcinogenní

Tetování

Evropská unie nereguluje prodej tetovacích barev, velká část inkoustů ale může být zdraví nebezpečná. Barevné látky musí splňovat řadu kritérií, pokud jsou využívány v kosmetice nebo textilním průmyslu. Žádná taková omezení ale neexistují v případě tetování.

Unijní experti na práva spotřebitelů a Evropská agentura pro chemické látky se zabývali až čtyřmi tisíci nejrůznějších substancí používaných při tetování nebo permanentním make–upu. Některé z přísad mohou vážně ohrožovat lidské zdraví.

„Poté, co se začaly používat i jiné materiály než je ta tradiční tuš, tak se můžeme setkat s látkami, které jsou například shodné s autolaky, nebo s látkami, které se používají jako náplně do tiskáren,“ vysvětluje dermatoložka.

Problémová barevná tetování

Barevný odstín tvoří kovy, objevuje se tu proto i jeden z nejčastějších alergenů, tedy nikl, ale také olovo nebo kadmium. Kromě toxicity je problémem také riziko vzniku nádorů. Odborníci vycházejí z obsahu jednotlivých substancí, obsažených v použitých látkách, o kterých se ví, že mohou při dlouhé expozici rakovinu vyvolat.

Monika Arenbergerová popisuje, že souvislost byla zatím popsána asi u 50 konkrétních případů na světě: „Jednalo se nejčastěji o kožní rakovinu nebo rakovinu mízních uzlin. Tetovací barviva se během života usazují v orgánech a poškozují je až v dlouhodobém horizontu. Ta čísla, která jsem uváděla, se mohou postupem času ještě měnit.“

Čím vším může být tetování nebezpečné kromě přenosu chorob v případě špatných hygienických podmínek? Je to prý u každého poměrně individuální: „Imunitní systém může reagovat u jedinců jinak. U velmi citlivých může dojít k tomu, že se vytváří masivní otok, bolest nebo začervenání. U predisponovaných jedinců může dojít ke vzniku nevzhledné jizvy, také se setkáváme s tím, že vzniká granulom, uzlíček na kůži, což je reakce těla na cizí materiál. A u lidí, kteří jsou predisponovaní, může vzniknout ložisko lupénky na kůži v místě vpichu.“

Podle dermatoložky je běžná tuš, která se používá na černé tetování, většinou bezproblémová – užívá se už řadu let a tak je ozkoušená. Problém ale začíná s populárními barevnými odstíny. Jde hlavně o žlutou, oranžovou nebo červenou – takové barvy mohou obsahovat látky, které jsou potenciálně karcinogenní, mohou poškozovat pohlavní buňky či genetickou informaci, která je v nich uložená.

Chcete netradiční suvenýr ze světové metropole umění? Pořiďte si originální tetování

Výzdoba Alessandrova salonu. Předlohy jednotlivých tetování jsou propracované do detailu

Na umění narazíte v Římě na každém rohu a nemusíte kvůli tomu jít zrovna do kostela, do galerie nebo do muzea. Umělecká díla tady totiž objevíte i v tetovacích salonech. Reportér Martin Balucha navštívil tatérské studio v centru města, které je pořádně šik.

Nutné změny

Také evropští odborníci se obávají toho, jaké následky na zdraví mohou tetovací barvy mít. Proto se problémem zabývá také Evropská agentura pro chemické látky (ECHA). Ta chce hlouběji posoudit, zda nemůže být ohroženo lidské zdraví.

ECHA v březnu 2019 rozhodla, že bude nutné změnit obsah u některých tetovacích inkoustů. Ty podle ní nesmí obsahovat žádné karcinogenní nebo mutagenní látky ve vyšších koncentracích. Také ale látky, které je zakázáno přidávat do kosmetických produktů, nebo látky dráždící kůži a oči.

Aby se zamezilo tomu, že výrobci budou nahrazovat zakázané látky jinými a stejně nebezpečnými, doporučuje ECHA podobné materiály zařadit do širších skupin. Výzkum Evropské agentury pro chemické látky týkající se tetovacích barev se tedy pomalu posouvá kupředu. Během roku by výsledky měla posoudit i Evropská komise.

autor: Jiří Chum
Spustit audio