Módou mezi českými školáky jsou nikotinové sáčky. Podle policie jde ale o nebezpečnou látku

24. květen 2022 09:03

Novým módním trendem mezi českými školáky jsou nikotinové sáčky. Neobsahují tabák ani dehet, pomáhat mají dospělým s odvykáním kouření. Lákavé jsou i díky velkému množství nejrůznějších příchutí. Pro děti je to ale podle policistů nebezpečná návyková látka, která může způsobit otravu a poškození mozku. 

Čtěte také

„Na naší škole se teď ukázalo, že to je problém,“ říká Markéta Ulrychová, ředitelka vesnické školy se 150 žáky v obci Chvalkovice na Náchodsku.

S nikotinovými sáčky se v poslední době setkává stále častěji, jednomu z žáků je třeba koupila jeho matka. „Mamince jsme zatelefonovali a ona tvrdila, že nic takového nekoupila. Ale druhý den nám volala a moc se omlouvala, protože zjistila, že to opravdu koupila, ale myslela si, že se jedná o žvýkačky. Vůbec netušila, co svému synovi vlastně kupuje.

Nikotin přitom působí na lidský organismus jako jed. U dětí může například poškodit vývoj mozku, rychleji se u nich také rozvíjí fyzická závislost.

Čtěte také

Sami školáci přitom sáčky jako nebezpečí nevnímají. „Oni to berou tak, že to není cigareta a tak se nejedná o nic nebezpečného. A není to věc, která by nebyla normálně dostupná.

Právě to, že si nikotinové sáčky mohou děti bez omezení koupit, je problém i podle policistů. Sáčky mají různou příchuť a také intenzitu. Podle toho, kolik nikotinu obsahují.

„Mohou obsahovat až smrtelnou dávku nikotinu pro dětský organismus, říká preventista krajského ředitelství policie Miroslav Mervart.

Čtěte také

Upozorňuje na to, že některé sáčky v sobě mají až 50 miligramu nikotinu. To je asi dvanáctkrát víc, než nejsilnější nikotinová žvýkačka. „Což je opravdu už velké množství. Tam je problém i v tom, pokud by dítě, třeba i nechtěně, ten sáček spolklo, tak ty účinky budou ještě závažnější.

Policisté proto o téhle problematice nově mluví na pravidelných přednáškách na školách. „Dnes si ode mne poslechnete přednášku zaměřenou na problematiku závislostí, začíná ke školákům hovořit policejní preventista.

Zároveň policisté doufají ve změnu legislativy. S tou počítá i Ministerstvo zdravotnictví, jeho pracovníci připravují novou vyhlášku. Ta by prodej sáčků i množství nikotinu v nich mohla regulovat.

Spustit audio

Související