Moderní vlámská, nordicko-francouzská nebo britská z plodů moře? Poradíme, jak se vyznat v moderních kuchyních

12. květen 2018
Glosa Pavla Maurera

Nové chutě, nové názvy. A tak slýcháme o kuchyni progresivní italské molekulární, maďarsko-čínské a spoustě dalších. Co až bude třeba progresivní moderní nezávislá česká?

Na světových kulinárních soutěžích se dnes objevují jména kuchyní, ze kterých mi jde občas hlava kolem. Tak například se tam představuje moderní vlámská, nordicko-francouzská, New German, tedy novoněmecká, moderní evropská, moderní british-seafood z plodů moře.

No, čert aby se v tom vyznal! Já si celkem dokážu představit, co asi tak ochutnám, když si dám současnou italskou, ale už začínám být lehce na vážkách, pokud se něco jmenuje progresívní italská molekulární. To tedy nevím. Trochu klidnější mohu být, až budu jíst čistě molekulární jídla ve slavných podnicích Ferrána Adrii, který tuto kuchyni založil.

Tam stoprocentně vím, že oliva nebude oliva, ale bude chutnat lépe než oliva a že cukrový meloun bude jenom tak “na oko” vypadat, že je meloun, ale ve finále bude chutnat třeba jako míchané vajíčko posypané kurkumou.

Některé soutěžní restaurace třeba z Dánska, Litvy, Španělska či Brazílie jako by zapomněly odkud původně vzešly? Jak vypadá vegetariánská či dokonce veganská strava - to vím, ale moderní portugalská kuchyně? Nebo maďarsko-čínská?, Nová holandská rybí? Nebo South American Sushi? To znamená, že to bude japonské sushi podle představ Jihoameričanů? Nejspíše ano.

A zase jsem zavalen dalšími neuvěřitelnými kombinacemi: Progresivní řecká a moderní rakouská kuchyně! To bude asi tafelspitz z muflona, protože je to moderní, a nebo dostanu řecké tzatziky bez jogurtu? Ze Švédska zase přichází do soutěže restaurant, který připravuje kuchyni jménem nová nordicko-asijská, tak to tam asi bude lišejník, tatarák ze soba, nějaké rýžové nudle a bude to všechno hodně nové!

Naproti tomu kuchyně nikkei, která je velmi populární v hispánském světě je takzvaná fusion neboli fůze mezi japonskou a peruánskou kuchyní. Tu jsme jednou ochutnal, a je opravdu fantastická! Ale kdo si má všechny ty názvy pamatovat? Nevím.

Nicméně přeji všem, co máte rádi nové chutě, až jednou náhodou narazíte na progresivní moderní nezávislou českou gastronomii, nedivte se, když dostanete svíčkovou. Ovšem, bez omáčky zato s molekulárními knedlíky a kouskem masa, které ale nikdy nepotkalo žádný hovězí dobytek. Neváhejte a ochutnejte, svět je nám malý a žijeme v době neuvěřitelných možností!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio