Moderní Ukrajina pije s mírou. A už dávno ne jen vodku

Převážná část Ukrajiny žije navzdory probíhajícímu konfliktu normálním životem, o kterém máme možná trochu zkreslenou představu. Už dávno třeba neplatí, že se na Ukrajině pije jen vodka, místy ji v oblibě předstihlo pivo. Objevily se i podniky, které se na pivo specializují, a můžete v nich vyzkoušet hned několik druhů točeného. Bar Trolejbus v centru Kyjeva nabízí kromě posezení u piva i malé dopravní muzeum.

Rozhrkaný, ale čistý trolejbus staví na rohu náměstí Nezávislosti, které zažilo zimní protesty i přestřelky, jarní euforii z pádu Janukovyčova režimu i velký letní úklid a požáry stanů demonstrantů.

Čtěte také

Kousek od něj, v jedné z příčných ulic na hlavní bulvár Chreščatyk, je bar, který má otevřeno „krugosutočno“ – tedy nepřetržitě. Jmenuje se Trolejbus ne proto, že by se v něm stálo jako na cestě z práce a do práce nebo že by to tu snad nějak jiskřilo, ale proto, že má na chodbě muzeum trolejbusových a tramvajových jízdenek.

Vodku na Ukrajině vytlačilo pivo. Pije se nejen ve stáncích, ale i v hospodách s charakterem

Pivo za lístek

Nejstarší lístek vypadá, že je z Minsku. Je napsaný bělorusky a jeho cena byla tři kopějky. Je tu lístek z Varšavy, 15minutový za 20 korun z Brna i 12korunová jízdenka vydaná Dopravním podnikem České Budějovice.

A nechybí ani jízdenky pražské MHD. Ta za 12 korun je určitě staršího data. A lístek za 26 korun už také neplatí. Takže už tady nemají aktuální za 32 nebo 24 korun. Ale ten mám náhodou v peněžence já a můžu si tu za něj dokonce něco koupit.

Za nový lístek, přírůstek do zdejší sbírky, dává barman Ivan sklenici piva. Když nám rozšíříte expozici, my vás za to pohostíme, říká.

Nabídl mi výběr z 10 čepovaných piv – světlých ležáků, pšeničných svrchně kvašených i tmavých piv. Nakonec vyhrála nostalgie a objednávám si pivo, které mi připomíná auto, jímž jsme za dob socialismu jezdili. Jmenuje se Žiguli.

Ukrajince už vodka neláká, holdují pivu

Bar Trolejbus má ještě další zvláštnost. Není tu wi-fi síť. Na chytrém mobilu si tady moc nezahrajete. Je to schválně. Na stěně visí cedulka s upozorněním, že bar tím chrání své zákazníky před touto závislostí a doporučuje jim, aby si povídali s živými lidmi.

Tak jsem si povídal. S právníkem Iljou a malířem Ivanem. Čím to, že v baru pijí pivo a ne vodku? Ilja se směje. Nejsem první, kdo si státy bývalého Sovětského svazu spojuje hlavně s vodkou, ale to prý už na Ukrajině neplatí.

Bar Trolejbus v Kyjevě má zásadu: U nás se popíjí a povídá. Nesedí se s mobilem u půllitru bez pěny. Proto tu není wi-fi

Vyrostlo mnoho malých pivovarů, které vyrábějí dobrá a ne moc drahá piva. Vyplatí se na ně chodit do barů a hospod. Jsou nefiltrovaná a čerstvá. Větší pivovary také nabízejí širokou škálu značek a typů piva, ale lahvovým si podle Ilji člověk jen kazí chuť.

Vodka se hodila tak možná do kolchozu

„Vodku nepiju už asi tři čtyři roky a nesnažím se to nijak změnit. Už se tu dá koupit dobré víno, kvalitní whiskey, hodně druhů piva… Výběr zkrátka je,“ tvrdí.

„S vodkou už se nám spojují spíš nepříjemné vzpomínky. Najíst se, nalít se vodkou a pak padnout a spát. To se hodilo tak někam do kolchozu.“

Kultura pití alkoholu se podle barmana Ivana hodně změnila. Ještě před deseti lety bylo normální přijít do hospody a prokládat vodku pivem. Po třech panácích a třech pivech člověk odpadl. Dnešní mládež a lidé nad čtyřicet si spíš dají sklenku vína. Vodka se používá hlavně do koktejlů.

Čtěte také

Kamarád právníka Ilji, malíř Ivan, říká, že na Ukrajině také dost velká část mládeže vůbec nepije ani nekouří. Na diskotékách je u barů prázdno. Pořadatelé už nemusejí vynášet ožraly, nevolají sanitku. Ve větších městech už se pije s mírou. Přesvědčuje mne, že v tomto ohledu se Ukrajina od Ruska hodně liší.

autor: pan
Spustit audio