Moderní technologie nás ukolébávají, míní expert silničního provozu. Na co si mají dát řidiči pozor?

1. srpen 2019

Letošní první prázdninový měsíc byl na českých silnicích tragický. Podle policejních statistik v červenci při dopravních nehodách zemřelo 55 lidí, to je o 4 oběti víc než loni. Expert silničního provozu Robert Vacek v té souvislosti poukazuje především na nepozornost a lehkomyslnost řidičů.

Nové silnice stojí peníze, tvrdí poslanec za hnutí ANO Kolovratník. Navrhuje zdražit dálniční známky

02687394.jpeg

Ředitelství silnic a dálnic nespravuje jenom dálnice, ale také silnice, připomíná předseda sněmovního podvýboru pro dopravu a poslanec za hnutí ANO Martin Kolovratník. A protože každý nový kilometr něco stojí, tak je potřeba někde vzít peníze. Ale kde? Například tím, že by řidiči zaplatili za dálniční známky přibližně 160 korun měsíčně.

„Během jízdy se řidiči věnují více telefonování, ladění rádia na dotykových displejích… Spoléhají na to, že všechno zvládnou,“ vysvětluje s tím, že u moderních vozidel je lehkomyslnost při jízdě způsobená například asistencí u vozidla, jako je brždění a podobně.

U starých aut totiž řidiči dobře věděli, jak se vozidlo chová při brzdění. „Dnes nás moderní technologie trochu ukolébávají,“ upozorňuje.

Dálnice stresují

Řada lidí se nyní vrací z dovolené, někteří se na ni teprve chystají. Na co by si měli řidiči na dlouhých cestách dát pozor? Především na únavu a nervozitu – kolonie a horko na dálnicích na jihu Evropy dokáží stresovat.

„Řidiči před návratem by se měli přesvědčit, zda mají dostatek paliva, ale také takové drobnosti, jako je dostatek vody,“ doporučuje.

autoři: Jiří Chum , Andrea Kubová
Spustit audio