Moderní gymnastika nebo baseball. Sportovci i trenéři na videích radí, jak cvičit v době karantény

23. březen 2020
Vesele i Vážně o Víkendu

Může to znít jako rouhání, ale současná situace týkající se šíření nového typu koronaviru může přinášet i pozitiva. V domácích podmínkách si například můžete zacvičit podle návodů od některých úspěšných sportovců, kteří v době karantény natáčejí tréninková videa.

Už několik dní se touto cestou dělí o své zkušenosti třeba bývalá moderní gymnastka Monika Vlčková, kterou si z doby aktivní kariéry můžou fanoušci pamatovat pod dívčím jménem Míčková. V současnosti se brněnská rodačka věnuje trénování dětí, teď se o své zkušenosti dělí s každým, kdo má zájem.

„Ráda bych gymnastky a trenérky inspirovala a motivovala k tomu, aby se každý den aspoň trochu hýbaly, takže kombinuji cviky tak, aby je to bavilo a neseděly jen doma na zadku,“ popisuje Vlčková, která plánuje dát na Instragram třicet videí ve třiceti dnech. Určená jsou především pro moderní gymnastky, někdy je tak zapotřebí mít k ruce třeba švihadlo či kužele. Většinou ale může zacvičit každý.

„Využívám pouze základních cviků, takže jsou videa využitelná nejen pro moderní gymnastky, ale i pro lidi, kteří dělají jiné sporty,“ dodává Vlčková.

To baseballový trenér Arnošt Nesňal natočil doma na zahradě instruktážní videa vyloženě pro baseballisty. Dlouholetý trenér brněnských Draků má s natáčením tréninkových videí zkušenosti. Teď ale připravil speciální sérii cvičení, která je možné dělat na zahradě a v některých případech i přímo doma. „Já už instruktážní videa natáčím dlouho. Spíš jsem si řekl, když jsme se synem trénovali, že bych mohl inspirovat ostatní hráče, kteří jsou uvěznění doma v karanténě.“

Na videích publikovaných i na YouTube kanále Draků Brno je kromě Nesňala taky jeho syn Aaron. Spolu vždy předvádějí cviky zaměřené na některou z herních činností. „Natočili jsme to během jednoho dne, takže jsem to rozjel spíš do takových logických celků, aby každé video obsahovalo pár cviků, které by hráči mohli použít pro své zlepšení.

Podobných videí můžou zájemci při pobytu v karanténě najít víc, fotbalová Zbrojovka Brno například zveřejnila to, jak kondiční kouč předcvičuje trénink profesionálním hráčům. A třeba videa zaměřující se na zlepšení práce s míčem na svůj facebook dává basketbalová federace.

autor: dan
Spustit audio