Moderátor Karel Voříšek nebyl důvěrníkem StB, rozhodl soud

30. červenec 2014
Zprávy

Televizní moderátor Karel Voříšek byl ve svazcích Státní bezpečnosti (StB) veden neoprávněně. Rozhodl o tom Městský soud v Praze. Kvůli nařčení ze spolupráce s komunistickou tajnou policií musel Voříšek před dvěma lety odejít z televize Nova.

Pražský městský soud dnes vyhověl Voříškově žalobě na ochranu osobnosti, kterou se moderátor domáhal určení, že je neoprávněně veden ve svazcích StB jako důvěrník.

„Pro mě to rozhodnutí městského soudu samozřejmě byla veliká radost a je to vlastně odpověď všem, kteří o mně pochybovali. Je to i odpověď a poděkování těm, kteří za mnou stáli v dobách, které pro mě nebyly nejlehčí,“ reagoval Voříšek na verdikt soudu.

Na Nově působil Karel Voříšek čtrnáct let. Z obrazovek se stáhl na podzim roku 2012, když se v médiích objevila informace o jeho údajné spolupráci s StB.

Definitivně se pak s televizí Nova rozešel na začátku loňského roku poté, co se vzájemně dohodli nečekat na projednání žaloby. Od loňského roku Voříšek moderuje zprávy televize FTV Prima.

Ministerstvo vnitra se proti dnešnímu rozsudku může odvolat, spor by pak rozhodoval pražský vrchní soud. Voříšek se o dalším postupu poradí se svým advokátem Josefem Lžičařem.

autoři: , dka
Spustit audio